niedziela, 17 listopada 2013


Wspaniałe KREWETKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM. Idealne danie na kolację lub na obiad podane np. z ryżem.  
Krewetki szybko się psują, dlatego bardzo często obgotowuje się je jeszcze kiedy są na kutrach rybackich, zaraz po złowieniu. Nabierają wówczas różowego koloru i krewetek o takim kolorze nie musimy już gotować. Wystarczy je opłukać ciepłą wodą i odcisnąć. Jeżeli krewetki mają szaroniebieską skorupkę i lekko przezroczyste mięso, oznacza to, że są nieugotowane. 
Przed dalszą obróbką krewetki należy sprawić, czyli: oderwać głowę, rozerwać pancerz na brzuchu i zdjąć go razem z płetwą. Duże krewetki należy rozciąć na grzbiecie i usunąć przewód pokarmowy, tzw. czarną  kiszeczkę. Krewetki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.

SKŁADNIKI:
  • 500g dużych krewetek obranych ze skorupek
  • 100g masła
  • 3 pomarańcze
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Krewetki płuczemy, nacinamy na grzbiecie, usuwamy czarną żyłkę i ponownie płuczemy. 

Krok 2.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie.  Z dwóch cienko ścinamy nożem pomarańczową warstwę skórki, którą kroimy na paseczki, tzw. julienne. Zalewamy ją 100ml wody, dodajemy łyżkę cukru, gotujemy 5 minut, wodę odlewamy, a skórkę zachowujemy.

Krok 3.
Z obranych pomarańczy wyciskamy sok, a z trzeciej odcinamy skórkę razem z białą błoną i wycinamy z niej cząstki miąższu.

Krok 4.
Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce masła, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy masło i gotujemy, aż osiągnie konsystencję syropu.

Krok 5.
Zdejmujemy z ognia, przecedzamy, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, tak aby sos nie był kwaśny. Do sosu dodajemy skórkę i cząstki pomarańczy i ponownie stawiamy na ogniu. Gdy sos się zagotuje, dodajemy krewetki i podgrzewamy je 1 minutę.

Krewetki rozkładamy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i podajemy z ryżem ugotowanym z 2 łyżeczkami masła i szczyptą startej skórki cytrynowej.

* jeżeli używamy krewetek surowych ( szaroniebieskie), to podgrzewamy je w sosie, aż staną się różowe;
* do sosu możemy dodać 25 ml likieru pomarańczowego, 1 łyżkę listków kolendry lub estragonu, a zamiast śmietanki - mleczko kokosowe


Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne