niedziela, 17 listopada 2013


Wspaniałe KREWETKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM. Idealne danie na kolację lub na obiad podane np. z ryżem.  
Krewetki szybko się psują, dlatego bardzo często obgotowuje się je jeszcze kiedy są na kutrach rybackich, zaraz po złowieniu. Nabierają wówczas różowego koloru i krewetek o takim kolorze nie musimy już gotować. Wystarczy je opłukać ciepłą wodą i odcisnąć. Jeżeli krewetki mają szaroniebieską skorupkę i lekko przezroczyste mięso, oznacza to, że są nieugotowane. 
Przed dalszą obróbką krewetki należy sprawić, czyli: oderwać głowę, rozerwać pancerz na brzuchu i zdjąć go razem z płetwą. Duże krewetki należy rozciąć na grzbiecie i usunąć przewód pokarmowy, tzw. czarną  kiszeczkę. Krewetki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.

SKŁADNIKI:
  • 500g dużych krewetek obranych ze skorupek
  • 100g masła
  • 3 pomarańcze
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Krewetki płuczemy, nacinamy na grzbiecie, usuwamy czarną żyłkę i ponownie płuczemy. 

Krok 2.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie.  Z dwóch cienko ścinamy nożem pomarańczową warstwę skórki, którą kroimy na paseczki, tzw. julienne. Zalewamy ją 100ml wody, dodajemy łyżkę cukru, gotujemy 5 minut, wodę odlewamy, a skórkę zachowujemy.

Krok 3.
Z obranych pomarańczy wyciskamy sok, a z trzeciej odcinamy skórkę razem z białą błoną i wycinamy z niej cząstki miąższu.

Krok 4.
Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce masła, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy masło i gotujemy, aż osiągnie konsystencję syropu.

Krok 5.
Zdejmujemy z ognia, przecedzamy, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, tak aby sos nie był kwaśny. Do sosu dodajemy skórkę i cząstki pomarańczy i ponownie stawiamy na ogniu. Gdy sos się zagotuje, dodajemy krewetki i podgrzewamy je 1 minutę.

Krewetki rozkładamy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i podajemy z ryżem ugotowanym z 2 łyżeczkami masła i szczyptą startej skórki cytrynowej.

* jeżeli używamy krewetek surowych ( szaroniebieskie), to podgrzewamy je w sosie, aż staną się różowe;
* do sosu możemy dodać 25 ml likieru pomarańczowego, 1 łyżkę listków kolendry lub estragonu, a zamiast śmietanki - mleczko kokosowe


Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE