czwartek, 14 listopada 2013


 
Bardzo fajne danie na obiad. Kurczak jest soczysty i aromatyczny, wręcz rozpływa się w ustach. Ja wzbogaciłam przepis o brokuły, które są zdrowe i mojemu synkowi bardzo smakują :)


SKŁADNIKI:
  • 4 kawałki kurczaka (najlepsze piersi)
  • porcja włoszczyzny z brukselką
  • cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

sos:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
  • łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oczyszczoną, lekko rozdrobnioną włoszczyznę zalewamy wodą, dodajemy cebulę, zagotowujemy.

Krok 2.
Do wrzątku dodajemy kurczaka i gotujemy w odkrytym naczyniu, aż mięso będzie miękkie ( około 30 minut).

Krok 3.
Ugotowane mięso wykładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple. Jarzyny przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze, rozprowadzamy rosołem, łączymy ze śmietaną, gdy trzeba, sos zagęszczamy i doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i od razu, bardzo gorącym, zalewamy mięso.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami puree oraz delikatną w smaku, sezonową surówką.

Smacznego :) 








Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, listopada 14, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania