piątek, 1 listopada 2013


www.e-ksiazkakucharska.pl

Wspaniałe NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI to idealny pomysł na podwieczorek, śniadanie lub kolację. Zamiast jabłek możemy użyć tutaj gruszek (postępujemy tak samo jak w przepisie, tylko ja nie dodaję wtedy rodzynek). Do smażonych owoców możemy dodać szczyptę cynamonu - będą wtedy bardziej aromatyczne, a piękny zapach rozejdzie się po całym domu :)Polecam przepis!


SKŁADNIKI:

Na ciasto naleśnikowe:
  • 500 ml mleka
  • 160-200 g mąki pszennej lub gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • tłuszcz do smarowania patelni
* zamiast 250 ml mleka do ciasta można dodać 250 ml wody oraz od 50 do 100 ml śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody
* do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy

Na farsz : 
  • 800 g jabłek lub gruszek
  • 3 łyżki cukru białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek ja nie daję)
* do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
mieszamy mąkę z mlekiem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy trzepaczką i odstawiamy aby odpoczęło.

Krok 2.
Jabłka płuczemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy na 3-4 plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Gdy jabłka zaczną się rumienić, posypujemy je cukrem białym, dodajemy rodzynki, wlewamy 4 łyżki wody, dodajemy masło i dusimy aż cały płyn odparuje.


Krok 3.
Kiedy już prawie cały płyn odparuje zaczynamy smażyć naleśniki. Wlewamy na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię po około 70-80 ml ciasta i smażymy naleśniki.

Krok 4.
Na świeżo usmażone, ciepłe naleśniki nakładamy jabłka, składamy w chusteczkę, posypujemy cukrem waniliowym i podajemy.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 01, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE