piątek, 1 listopada 2013


www.e-ksiazkakucharska.pl

Wspaniałe NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI to idealny pomysł na podwieczorek, śniadanie lub kolację. Zamiast jabłek możemy użyć tutaj gruszek (postępujemy tak samo jak w przepisie, tylko ja nie dodaję wtedy rodzynek). Do smażonych owoców możemy dodać szczyptę cynamonu - będą wtedy bardziej aromatyczne, a piękny zapach rozejdzie się po całym domu :)Polecam przepis!


SKŁADNIKI:

Na ciasto naleśnikowe:
  • 500 ml mleka
  • 160-200 g mąki pszennej lub gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • tłuszcz do smarowania patelni
* zamiast 250 ml mleka do ciasta można dodać 250 ml wody oraz od 50 do 100 ml śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody
* do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy

Na farsz : 
  • 800 g jabłek lub gruszek
  • 3 łyżki cukru białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek ja nie daję)
* do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
mieszamy mąkę z mlekiem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy trzepaczką i odstawiamy aby odpoczęło.

Krok 2.
Jabłka płuczemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy na 3-4 plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Gdy jabłka zaczną się rumienić, posypujemy je cukrem białym, dodajemy rodzynki, wlewamy 4 łyżki wody, dodajemy masło i dusimy aż cały płyn odparuje.


Krok 3.
Kiedy już prawie cały płyn odparuje zaczynamy smażyć naleśniki. Wlewamy na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię po około 70-80 ml ciasta i smażymy naleśniki.

Krok 4.
Na świeżo usmażone, ciepłe naleśniki nakładamy jabłka, składamy w chusteczkę, posypujemy cukrem waniliowym i podajemy.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 01, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania