wtorek, 19 listopada 2013


Wspaniała PIECZONA SZYNKA z puree ziemniaczanym zapiekanym oraz zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym to idealne danie na niedzielny obiad w gronie rodziny. Mięso jest delikatne i niezwykle aromatyczne a ananasy nadają mu dodatkowego niepowtarzalnego smaku. 

SKŁADNIKI:
  • dorodny kawałek mięsa wykrojony od szynki (około 50dag)
  • 10 goździków
  • sól
  • 1/2 wywaru z jarzyn
  • puszka ananasów
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka cukru
  • oliwa lub dobry olej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką i wyrabiamy przez 2 minuty.

Krok 2.
Następnie szynkę szpikujemy goździkami, smarujemy oliwą, przekładamy do brytfanny do której wlewamy na spół 2 łyżki oliwy.

Krok 3.
Wstawiamy całość do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Krok 4.
Wywar z jarzyn łączymy z sokiem z ananasów i, od czasu do czasu, polewamy po wierzchu piekące się mięso.

Krok 5.
Gdy mięso nabierze rumianego koloru i zmięknie, do rondelka zlewamy powstały sos, następnie mięso smarujemy miodem, posypujemy cukrem, obkładamy krążkami ananasów i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.

Krok 6.
Rondelek z sosem stawiamy na niewielkim ogniu i gdy sos się zagotuje łączymy go z rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy. Gdy trzeba, delikatnie doprawiamy do smaku.

Krok 7.
Upieczoną szynkę wyjmujemy na półmisek i usuwamy wszystkie goździki. Następnie kroimy w plastry i obkładamy ananasami.
Sos, jeżeli potrzeba, przecedzamy przez perlonowe sito, podajemy gorący w sosjerce.

Smacznego :) 


 
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 19, 2013 1 comment

1 komentarz:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE