piątek, 22 listopada 2013


A dzisiaj na obiad PIEROGI RUSKIE. Cała rodzina uwielbia te pierogi, przygotowanie ich jest nieco pracochłonne, jednak zawsze warto. Ciasto jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach, a farsz lekko pikantny i przepyszny. Polecam przepis na pierogi ruskie!


SKŁADNIKI:

na ciasto pierogowe:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • całe jajko
  • żółtko (ewentualnie)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • gorąca woda - tyle ile wchłonie ciasto
  • mąka do posypania stolnicy

na farsz:
  •  szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 25 dag białego, dokładnie odsączonego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do usmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Składniki na ciasto pierogowe łączymy, zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności podsypujemy mąką. Możemy także wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera, następnie włączyć na wysokie obroty i wyrabiać przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Osobiście zawsze tak robię, jest o wiele szybciej, prościej,  a ciasto jest idealne.

Krok 2.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i przykrywamy miseczką, aby nie obeschło.

Krok 3.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa, cebulę drobno siekamy i zasmażamy na rozgrzanym tłuszczu, powinna się lekko zrumienić.

Krok 4.
Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, dodajemy usmażoną cebulkę i przyprawy - farsz powinien być lekko pikantny.  Do farszu możemy również dodać posiekany świeży lub mrożony koperek. Farsz jest już gotowy.

Krok 5.
 Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. To ważne, ponieważ pierożki będą wtedy smaczniejsze i same wręcz rozpłyną się w ustach.

Krok6.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami.
   Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę.
Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy około 5 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pierogów oraz grubości skórek.
Ja robię bardzo cienkie skórki, dlatego od chwili wypłynięcia, pierogi gotuję 2 - 3 minuty.

Pierogi podajemy polane rozpuszczonym masłem, skwarkami ze świeżej słoniny lub cebulą zrumienioną na tłuszczu, albo z gęstą, kwaśną śmietaną czy zsiadłym mlekiem lub maślanką.

Smacznego :)







Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 22, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA28 listopada 2013 14:13

      Moje również :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE