poniedziałek, 18 listopada 2013


Wyśmienite PAŁKI KURCZAKA W AROMATYCZNYM WINIE skąpane w aksamitnym sosie z mandarynkami - mięso jest delikatne i samo wręcz rozpływa się w ustach.  Hmm...polecam!

SKŁADNIKI:
  • 8 pałek kurczaka lub 4 udka
  • 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa lub olej i masło (pół na pół)
  • świeże mandarynki lub śliwki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obsuszone pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię in przez 60 minut trzymamy w lodówce.

Krok 2.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron.

Krok 3.
Upieczone przekładamy do rondla, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny.

Krok 4.
Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną.

Danie podajemy z dodatkiem kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta lub ugotowanym na sypko ryżem .

Smacznego  :)



 * przepis pochodzi od Pani Ewy Aszkiewicz z książki "1001 przepisów".
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, listopada 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE