poniedziałek, 18 listopada 2013


Wyśmienite PAŁKI KURCZAKA W AROMATYCZNYM WINIE skąpane w aksamitnym sosie z mandarynkami - mięso jest delikatne i samo wręcz rozpływa się w ustach.  Hmm...polecam!

SKŁADNIKI:
  • 8 pałek kurczaka lub 4 udka
  • 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa lub olej i masło (pół na pół)
  • świeże mandarynki lub śliwki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obsuszone pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię in przez 60 minut trzymamy w lodówce.

Krok 2.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron.

Krok 3.
Upieczone przekładamy do rondla, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny.

Krok 4.
Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną.

Danie podajemy z dodatkiem kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta lub ugotowanym na sypko ryżem .

Smacznego  :)



 * przepis pochodzi od Pani Ewy Aszkiewicz z książki "1001 przepisów".
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, listopada 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania