środa, 27 listopada 2013



Placki drożdżowe ze słonym nadzieniem przyrządzano w Polsce od wieków, ale dopiero pod nazwą 'pizza' to naprawdę proste danie zrobiło u Nas oszałamiającą karierę. Należy tutaj pamiętać, że jakość ciasta drożdżowego jest proporcjonalna do czasu poświęconego na jego wyrabianie i rośnięcie. Chcąc dochować wierności tradycji, możemy wyrabiać ciasto ręcznie, ale szybciej, dokładniej i bez wysiłku zrobi to za nas robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta. Po wymieszaniu składników ciasta i włożeniu go do misy roboczej nastawiamy robot na najwolniejsze obroty i włączamy na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto będzie doskonale wyrobione.


SKŁADNIKI:
 ciasto na pizzę:
  •  600g mąki
  • 40g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

nadzienie:
nadzieniem może być tutaj niemal wszystko od naszych ulubionych wędlin, mięs, warzyw po owoce. Nie może na niej zabraknąć oczywiście ziół, możemy użyć bazylii, oregano, ziół prowansalskich lub gotowych mieszanek ziołowych przeznaczonych specjalnie do pizzy. Dla przykładu, dodatki użyte w pizzy na zdjęciach:
  • plasterki salami
  • kukurydza z puszki
  • ostre papryczki chilli
  • starty żółty ser
  • ulubione zioła
* pamiętajmy, że często mniej znaczy więcej, dlatego starajmy się aby nasza pizza zawierała nie więcej niż 3-4 różne składniki - wówczas będzie najsmaczniejsza.

PIZZA
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ciasto na pizzę: drożdże rozpuszczamy w 300ml ciepłej, osolonej wody wymieszanej z łyżką oliwy.

Krok 2.
Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, wlewamy po łyżce wodę z drożdżami i energicznie zagniatamy ciasto, aż przestanie lepić się do ręki.

Krok 3.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, skrapiamy ją łyżką oliwy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4.
Z tej ilości wyrośniętego ciasta możemy przygotować 4 mniejsze pizze. W tym celu ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości 4-5 mm i układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Brzegi ciasta o szerokości 1cm zawijamy do środka.

Nakładamy na pizzę odpowiedni farsz, pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni i podajemy.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 27, 2013 4 comments

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pizze, przepis genialny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA27 listopada 2013 21:07

      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Pięknie puchata Ci wyszła :) Lubię czasem takie odstępstwo od typowo włoskiej, cieniutkiej pizzy (którą też uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA28 listopada 2013 13:31

      Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania