wtorek, 31 maja 2016




Pyzy ziemniaczane z mięsem...nieeezwykle pracochłonne... :) Jednak warto od czasu do czasu podjąć trud przygotowania - są pyszne, mają piękny tradycyjny kształt i przyjemną konsystencję. Ciasto wymagało trochę wysiłku, na szczęście wyszło bardzo lekkie i rozpływa się w ustach. 

Gotowanie, a później delektowanie się wspaniałym posiłkiem z rodziną podczas obiadu daje wiele satysfakcji...więc warto było!

 
SKŁADNIKI:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 250g ugotowanego mięsa (najlepiej w bulionie z włoszczyzną)
  • 200g cebuli
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki skwarek ze słoniny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Połowę ziemniaków szorujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy w mundurkach przez 30 minut, odcedzamy, obieramy ze skórki i wyciskamy praską do ziemniaków.

Krok 2.
Pozostałe ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z małymi oczkami i odciskamy z płynu. Płyn odstawiamy na chwilę dla uzyskania osadu ze skrobi.

Krok 3.
Zlewamy wodę znad osadu ze skrobi i dodajemy skrobię do utartych ziemniaków.

 Krok 4.
Mieszamy  ugotowane ziemniaki  z surowymi, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli i zagniatamy z nich ciasto.
 

Krok 5.
Mięso mielimy (jeżeli mamy warzywa z gotowania mięsa np.marchew, to możemy je zmielić razem z mięsem) . Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach masła, mieszamy z mięsem, tartą bułką i jajkiem, farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy go.

Krok 6.
Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości 3 cm, formujemy z nich okrągłe placuszki, kładziemy na nie po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem i formujemy kuliste pyzy.

Gotujemy 3 litry osolonej wody, partiami kładziemy pyzy na wrzątek, gotujemy 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy i podajemy okraszone skwarkami i/lub posiekaną, zrumienioną cebulką.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, maja 31, 2016 2 comments

2 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Wyglądają baardzo apetycznie, polane tą cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRZEPISY DLA RODZINY18 listopada 2013 22:06

      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania