wtorek, 31 maja 2016




Pyzy ziemniaczane z mięsem...nieeezwykle pracochłonne... :) Jednak warto od czasu do czasu podjąć trud przygotowania - są pyszne, mają piękny tradycyjny kształt i przyjemną konsystencję. Ciasto wymagało trochę wysiłku, na szczęście wyszło bardzo lekkie i rozpływa się w ustach. 

Gotowanie, a później delektowanie się wspaniałym posiłkiem z rodziną podczas obiadu daje wiele satysfakcji...więc warto było!

 
SKŁADNIKI:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 250g ugotowanego mięsa (najlepiej w bulionie z włoszczyzną)
  • 200g cebuli
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki skwarek ze słoniny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Połowę ziemniaków szorujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy w mundurkach przez 30 minut, odcedzamy, obieramy ze skórki i wyciskamy praską do ziemniaków.

Krok 2.
Pozostałe ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z małymi oczkami i odciskamy z płynu. Płyn odstawiamy na chwilę dla uzyskania osadu ze skrobi.

Krok 3.
Zlewamy wodę znad osadu ze skrobi i dodajemy skrobię do utartych ziemniaków.

 Krok 4.
Mieszamy  ugotowane ziemniaki  z surowymi, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli i zagniatamy z nich ciasto.
 

Krok 5.
Mięso mielimy (jeżeli mamy warzywa z gotowania mięsa np.marchew, to możemy je zmielić razem z mięsem) . Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach masła, mieszamy z mięsem, tartą bułką i jajkiem, farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy go.

Krok 6.
Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości 3 cm, formujemy z nich okrągłe placuszki, kładziemy na nie po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem i formujemy kuliste pyzy.

Gotujemy 3 litry osolonej wody, partiami kładziemy pyzy na wrzątek, gotujemy 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy i podajemy okraszone skwarkami i/lub posiekaną, zrumienioną cebulką.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, maja 31, 2016 2 comments

2 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Wyglądają baardzo apetycznie, polane tą cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRZEPISY DLA RODZINY18 listopada 2013 22:06

      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne