poniedziałek, 4 listopada 2013


Na podwieczorek znakomity RYŻ Z JABŁKAMI -  wspaniałe smaki z dzieciństwa :) Przygotowanie zajmie nieco czasu, jednak zapewniam że warto. Ryż w połączeniu z jabłkami jest aromatyczny i przepyszny po prostu. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 250g ryżu do risotta
  • 80g masła
  • 700ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80g cukru 
  • 700g jabłek
  • 50g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka tartej bułki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Ryż smażymy na 2 łyżkach masła, gdy stanie się szklisty, wlewamy łyżkę wazową mleka i gotujemy. Gdy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejne porcje mleka i gotujemy na małym ogniu.

Krok 2.
Rodzynki płuczemy, jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem i rodzynkami.

Krok 3.
Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła i posypujemy tartą bułką. Do naczynia wkładamy połowę ryżu, na ryż kładziemy jabłka, przykrywamy pozostałym ryżem, wyrównujemy powierzchnię, polewamy śmietanką i kładziemy na wierzchu masło pokrojone na małe kawałki.
 Naczynie przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w temperaturze 200 stopni 30 minut.
Ryż podajemy posypany cukrem pudrem lub porcją bitej śmietany.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, listopada 04, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Ze mnie jest taki łasuch, że duże porcje takiego ryżu zjadam przez trzy dni z rzędu na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) U mnie najczęściej ryż z jabłkami gości na podwieczorek lub kolację, cała rodzina go uwielbia, a w szczególności synek zajada, aż mu się "uszy trzęsą" ;)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE