poniedziałek, 18 listopada 2013


Wspaniała SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z TUŃCZYKIEM, idealna na kolację. Świetnie smakuje jeżeli podamy ją np.  pieczywem i kwaszonymi  ogórkami - "solo" również jest wspaniała. Polecam przepis na sałatkę z ziemniaków i tuńczyka!


SKŁADNIKI:
  • 600g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 200g tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 12 zielonych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki grubości 1cm. Duże plasterki kroimy na połówki lub ćwiartki.

Krok 2.
Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w ćwiartki i następnie w bardzo cienkie plasterki.

Krok 3.
Tuńczyka osączamy z zalewy i dzielimy na kawałki.

Krok 4.
Oliwki siekamy.

Krok 5.
Majonez ucieramy z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Krok 6.
Mieszamy tuńczyka z ziemniakami, oliwkami, cebulą oraz sosem i podajemy.

* przed podaniem możemy przykryć sałatkę folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.


Smacznego :) 



 
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, listopada 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania