poniedziałek, 18 listopada 2013


Wspaniała SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z TUŃCZYKIEM, idealna na kolację. Świetnie smakuje jeżeli podamy ją np.  pieczywem i kwaszonymi  ogórkami - "solo" również jest wspaniała. Polecam przepis na sałatkę z ziemniaków i tuńczyka!


SKŁADNIKI:
  • 600g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 200g tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 12 zielonych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki grubości 1cm. Duże plasterki kroimy na połówki lub ćwiartki.

Krok 2.
Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w ćwiartki i następnie w bardzo cienkie plasterki.

Krok 3.
Tuńczyka osączamy z zalewy i dzielimy na kawałki.

Krok 4.
Oliwki siekamy.

Krok 5.
Majonez ucieramy z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Krok 6.
Mieszamy tuńczyka z ziemniakami, oliwkami, cebulą oraz sosem i podajemy.

* przed podaniem możemy przykryć sałatkę folią i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.


Smacznego :) 



 
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, listopada 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE