wtorek, 26 listopada 2013


Wspaniałe, delikatne i soczyste mięso, taki jest właśnie SCHAB PIECZONY Z CEBULĄ, a do tego aromat ziół m.in. majeranku, tymianku oraz goździków. Danie proponuję na niedzielny obiad dla całej rodziny.  Taki schab, przygotowany krok po kroku, to gwarancja sukcesu i wspaniałego obiadu. Zapachy wydobywające się podczas pieczenia mięsa są wręcz zniewalające. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg młodego schabu z kością
  • 12 średniej wielkości cebul
  • sól
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka bazylii
  • kilka goździków
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso oddzielamy od kości.

Krok 2.
W szerokim, płytkim naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i ziół.

Krok 3.
Do wrzątku wkładamy schab i podzielone na części kostki schabowe. Gotujemy delikatnie na małym ogniu przez 15 minut, zestawiamy, szczelnie przykrywamy. Mięso powinno stygnąć w aromatycznym wywarze.

Krok 4.
Zimne mięso lekko obsuszamy, posypujemy dość obficie pieprzem i rumienimy na głębokim tłuszczu ze wszystkich stron.

Krok 5.
Przekładamy do brytfanny, obkładamy połówkami cebul, w które wbijamy po jednym goździku, polewamy tłuszczem, w którym mięso się smażyło, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika - czas pieczenia mięsa zależy tutaj od jego grubości.
Pieczeń jest gotowa, gdy otaczająca ją cebula lekko się zrumieni.

Schab kroimy w plastry, układamy na wygrzanym półmisku, obkładamy cebulą, polewamy niewielką ilością tłuszczu, w którym mięso się rumieniło Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

* Połówki cebul można przymocować do mięsa za pomocą wykałaczek.

Przepis od Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów"

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 26, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE