wtorek, 26 listopada 2013


Wspaniałe, delikatne i soczyste mięso, taki jest właśnie SCHAB PIECZONY Z CEBULĄ, a do tego aromat ziół m.in. majeranku, tymianku oraz goździków. Danie proponuję na niedzielny obiad dla całej rodziny.  Taki schab, przygotowany krok po kroku, to gwarancja sukcesu i wspaniałego obiadu. Zapachy wydobywające się podczas pieczenia mięsa są wręcz zniewalające. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg młodego schabu z kością
  • 12 średniej wielkości cebul
  • sól
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka bazylii
  • kilka goździków
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso oddzielamy od kości.

Krok 2.
W szerokim, płytkim naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i ziół.

Krok 3.
Do wrzątku wkładamy schab i podzielone na części kostki schabowe. Gotujemy delikatnie na małym ogniu przez 15 minut, zestawiamy, szczelnie przykrywamy. Mięso powinno stygnąć w aromatycznym wywarze.

Krok 4.
Zimne mięso lekko obsuszamy, posypujemy dość obficie pieprzem i rumienimy na głębokim tłuszczu ze wszystkich stron.

Krok 5.
Przekładamy do brytfanny, obkładamy połówkami cebul, w które wbijamy po jednym goździku, polewamy tłuszczem, w którym mięso się smażyło, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika - czas pieczenia mięsa zależy tutaj od jego grubości.
Pieczeń jest gotowa, gdy otaczająca ją cebula lekko się zrumieni.

Schab kroimy w plastry, układamy na wygrzanym półmisku, obkładamy cebulą, polewamy niewielką ilością tłuszczu, w którym mięso się rumieniło Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

* Połówki cebul można przymocować do mięsa za pomocą wykałaczek.

Przepis od Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów"

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 26, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania