wtorek, 19 listopada 2013


 Dzisiaj na obiad zrobiłam dla rodziny ZUPĘ Z SZYNKI , na drugie danie ESKALOPKI Z KURCZAKA podane z grubym makaronem, który polałam SOSEM GRZYBOWYM oraz sałatkę z pomidorów, szczypiorku i sałaty lodowej. Sos grzybowy z tego przepisu jest esencjonalny, ma aksamitną konsystencję, pięknie się błyszczy i przede wszystkim jest po prostu wyborny - iście restauracyjny. Polecam !


SKŁADNIKI:
  • 40g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, smardze)
  • 100 ml śmietanki 36%  (ja dałam 18%, doprawiłam cukrem i sos również jest super)
  • 200g cebuli ( 2 średnie sztuki)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • 2-3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy 500ml zimnej wody i moczymy przez 30 minut.

Krok 2.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła.

Krok 3.
Zrumienioną cebulę dodajemy do grzybów i gotujemy wszystko razem przez około 30 minut.

Krok 4.
Następnie wyjmujemy z garnka grzyby, a wywar przecedzamy , mocno odciskając cebulę.

Krok 5.
Do przecedzonego wywaru, ponownie dodajemy grzyby,- ja gotowałam większe kawałki grzybów i w tym momencie trochę je posiekałam - dodajemy śmietankę  i odparowujemy sos do 250ml.

Krok 6.
Na koniec doprawiamy sos cukrem, solą i pieprzem. zdejmujemy z ognia, dodajemy 1-2 łyżki masła i dokładnie rozprowadzamy w sosie, mieszając. Sos uzyska piękny połysk i aksamitną konsystencję.

Podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 19, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE