wtorek, 19 listopada 2013


 Dzisiaj na obiad zrobiłam dla rodziny ZUPĘ Z SZYNKI , na drugie danie ESKALOPKI Z KURCZAKA podane z grubym makaronem, który polałam SOSEM GRZYBOWYM oraz sałatkę z pomidorów, szczypiorku i sałaty lodowej. Sos grzybowy z tego przepisu jest esencjonalny, ma aksamitną konsystencję, pięknie się błyszczy i przede wszystkim jest po prostu wyborny - iście restauracyjny. Polecam !


SKŁADNIKI:
  • 40g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, smardze)
  • 100 ml śmietanki 36%  (ja dałam 18%, doprawiłam cukrem i sos również jest super)
  • 200g cebuli ( 2 średnie sztuki)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • 2-3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy 500ml zimnej wody i moczymy przez 30 minut.

Krok 2.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła.

Krok 3.
Zrumienioną cebulę dodajemy do grzybów i gotujemy wszystko razem przez około 30 minut.

Krok 4.
Następnie wyjmujemy z garnka grzyby, a wywar przecedzamy , mocno odciskając cebulę.

Krok 5.
Do przecedzonego wywaru, ponownie dodajemy grzyby,- ja gotowałam większe kawałki grzybów i w tym momencie trochę je posiekałam - dodajemy śmietankę  i odparowujemy sos do 250ml.

Krok 6.
Na koniec doprawiamy sos cukrem, solą i pieprzem. zdejmujemy z ognia, dodajemy 1-2 łyżki masła i dokładnie rozprowadzamy w sosie, mieszając. Sos uzyska piękny połysk i aksamitną konsystencję.

Podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 19, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania