piątek, 8 listopada 2013


Na niedzielny obiad dla całej rodziny proponuję znakomite SZNYCLE PO WIEDEŃSKU. 

Będąc kiedyś w Wiedniu, miałam okazję jeść te wspaniałe sznycelki. W jednej z tamtejszych restauracji sznycle podają z jajkiem sadzonym. Jajko wybijamy na patelnię, uważając aby żółtko pozostało całe. Smażymy do momentu kiedy białko się zetnie ale żółtko nadal pozostanie płynne (trzeba uchwycić ten moment). Jest to bardzo ważne, ponieważ jajko kładziemy na sznyclu, a po przekrojeniu płynne żółtko rozleje się po kotlecie, co świetnie smakuje. Polecam!


SKŁADNIKI: 
  • 500g udźca cielęcego (sznyclówka)
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 100g tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr tłuszczu do smażenia
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso płuczemy, czyścimy z błon, osuszamy, kroimy na 4 plastry, rozgniatamy i oprószamy solą oraz pieprzem.

Krok 2.
Sznycle obtaczamy kolejno w mące, mocno wgniatając ją w mięso, następnie w jajku roztrzepanym z łyżką wody i na koniec w bułce tartej.Płaską stroną noża przyciskamy panierkę do mięsa.

Krok 3.
Cytrynę kroimy w plastry lub w ćwiartki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz, smażymy sznycle z obu stron na złoty kolor, wyjmujemy z tłuszczu i podajemy z cytryną, ziemniakami i zieloną sałatą lub groszkiem.

* Zamiast cytryny na kotlecie możemy położyć, wspomniane wcześniej jajko sadzone.

Smacznego :) 



 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 08, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne