piątek, 1 listopada 2013


Przygotowanie twarogu w domu nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać, wymaga jedynie przestrzegania podanych poniżej przepisów - a przede wszystkim gotowania mleka w kąpieli wodnej i całkowitego ostudzenia masy serowej przed wylaniem jej na sito. Nagrodą za poświęcony czas będzie smak sera, który nijak się ma do tego zakupionego w sklepie. Z przepisów poniżej przygotujecie DOMOWE TWAROGI, TWAROGI Z KMINKIEM, TWAROGI DOJRZEWAJĄCE Z PARMEZANEM I OCTEM BALSAMICZNYM ORAZ Z ZIOŁAMI: PAPRYKĄ, KOPERKIEM, NA OSTRO LUB CZOSNKIEM. Świeży, domowy twarożek...hmm..pycha!


 TWARÓG DOMOWY


SKŁADNIKI:

na około 800g twarogu
  • 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
  • 600 ml śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mleko lub kefir i śmietanę wlewamy do garnka i mieszamy. Garnek z mlekiem wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą, ustawionego na małym ogniu. Podgrzewamy mleko mieszając co 30 minut, aż masa serowa oddzieli się od płynu ( trwa to od 1 do 1,5h). Masa serowa jest gotowa, gdy włożona do niej łyżka  jest po wyjęciu oblepiona grudkami twarogu.

Krok 2.
Garnek z masą serową wkładamy do naczynia z zimną wodą, studzimy masę, kilkakrotnie zmieniając wodę, gdy się ogrzeje.

Krok 3.
Całkowicie ostudzoną serwatkę wylewamy na sito wyłożone gazą, pozostawiamy na kilka godzin do odcieknięcia. 

* Masę wylaną na sito możemy odrobinę posolić, w lecie uchroni to twaróg przed skwaśnieniem podczas odciekania.

Smacznego :)


TWARÓG SMAŻONY Z KMINKIEM
 

SKŁADNIKI:
  • 400 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka całych nasion kminku
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Twaróg rozkruszamy, doprawiamy szczyptą soli, rozkładamy na talerzu, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozpuszczamy na patelni masło, wkładamy twaróg oraz kminek i mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. 

Krok 2.
Gdy ser się rozpuści, zdejmujemy go z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy i wylewamy do naczynia, w którym go podamy na gorąco lub po ostudzeniu.

* Zamiast kminku do twarogu możemy dodać 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku lub 3 ząbki obranego i zmiażdżonego czosnku.

Smacznego :)


TWAROŻKI KREMOWE

SKŁADNIKI:
  • 200 g twarogu
  • 200 g masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka czosnku roztartego z solą
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Twaróg rozcieramy z masłem na gładką masę i dzielimy na 4 części. Każdą część ucieramy z inną przyprawą: papryką , pieprzem, czosnkiem i koperkiem. Twarożki schładzamy i podajemy z pieczywem.

Smacznego :)


TWARÓG DOJRZEWAJĄCY

SKŁADNIKI:
  • 800g twarogu domowego
  • 60g utartego sera twardego (grana, parmezanu)
  • 100ml oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Świeżo przygotowany twaróg dokładnie mieszamy z utartym serem i ewentualnie lekko solimy.

Krok 2.
W naczyniu o pojemności 1,5l mieszamy oliwę z octem, twaróg wkładamy do naczynia, naciskamy go, aż oliwa wypłynie na wierzch i pokryje ser. Naczynie z serem przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Po 1 jednym lub kilku dniach twaróg jest gotowy. Podajemy np. z pomidorami. 

Smacznego :)



 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 01, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne