piątek, 1 listopada 2013


Przygotowanie twarogu w domu nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać, wymaga jedynie przestrzegania podanych poniżej przepisów - a przede wszystkim gotowania mleka w kąpieli wodnej i całkowitego ostudzenia masy serowej przed wylaniem jej na sito. Nagrodą za poświęcony czas będzie smak sera, który nijak się ma do tego zakupionego w sklepie. Z przepisów poniżej przygotujecie DOMOWE TWAROGI, TWAROGI Z KMINKIEM, TWAROGI DOJRZEWAJĄCE Z PARMEZANEM I OCTEM BALSAMICZNYM ORAZ Z ZIOŁAMI: PAPRYKĄ, KOPERKIEM, NA OSTRO LUB CZOSNKIEM. Świeży, domowy twarożek...hmm..pycha!


 TWARÓG DOMOWY


SKŁADNIKI:

na około 800g twarogu
  • 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
  • 600 ml śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mleko lub kefir i śmietanę wlewamy do garnka i mieszamy. Garnek z mlekiem wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą, ustawionego na małym ogniu. Podgrzewamy mleko mieszając co 30 minut, aż masa serowa oddzieli się od płynu ( trwa to od 1 do 1,5h). Masa serowa jest gotowa, gdy włożona do niej łyżka  jest po wyjęciu oblepiona grudkami twarogu.

Krok 2.
Garnek z masą serową wkładamy do naczynia z zimną wodą, studzimy masę, kilkakrotnie zmieniając wodę, gdy się ogrzeje.

Krok 3.
Całkowicie ostudzoną serwatkę wylewamy na sito wyłożone gazą, pozostawiamy na kilka godzin do odcieknięcia. 

* Masę wylaną na sito możemy odrobinę posolić, w lecie uchroni to twaróg przed skwaśnieniem podczas odciekania.

Smacznego :)


TWARÓG SMAŻONY Z KMINKIEM
 

SKŁADNIKI:
  • 400 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka całych nasion kminku
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Twaróg rozkruszamy, doprawiamy szczyptą soli, rozkładamy na talerzu, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozpuszczamy na patelni masło, wkładamy twaróg oraz kminek i mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. 

Krok 2.
Gdy ser się rozpuści, zdejmujemy go z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy i wylewamy do naczynia, w którym go podamy na gorąco lub po ostudzeniu.

* Zamiast kminku do twarogu możemy dodać 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku lub 3 ząbki obranego i zmiażdżonego czosnku.

Smacznego :)


TWAROŻKI KREMOWE

SKŁADNIKI:
  • 200 g twarogu
  • 200 g masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka czosnku roztartego z solą
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Twaróg rozcieramy z masłem na gładką masę i dzielimy na 4 części. Każdą część ucieramy z inną przyprawą: papryką , pieprzem, czosnkiem i koperkiem. Twarożki schładzamy i podajemy z pieczywem.

Smacznego :)


TWARÓG DOJRZEWAJĄCY

SKŁADNIKI:
  • 800g twarogu domowego
  • 60g utartego sera twardego (grana, parmezanu)
  • 100ml oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Świeżo przygotowany twaróg dokładnie mieszamy z utartym serem i ewentualnie lekko solimy.

Krok 2.
W naczyniu o pojemności 1,5l mieszamy oliwę z octem, twaróg wkładamy do naczynia, naciskamy go, aż oliwa wypłynie na wierzch i pokryje ser. Naczynie z serem przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Po 1 jednym lub kilku dniach twaróg jest gotowy. Podajemy np. z pomidorami. 

Smacznego :)



 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 01, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE