piątek, 15 listopada 2013


Bardzo aromatyczny SOS POMIDOROWY, łatwy, niskokaloryczny i tani w przygotowaniu. Idealny jako dodatek np. do mięs i makaronów. Polecam przepis na domowy sos pomidorowy!


SKŁADNIKI:
  • 8 dużych, dojrzałych pomidorów  (około 1 kg)
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka cukru
  • kopiasta łyżeczka przypraw (kompozycja: bazylia, tymianek, szałwia, oregano)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki.

Krok 2.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajemy pomidory, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy często mieszając, przez 15 minut.
 Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z warzyw i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor.

Smacznego :) 






Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 15, 2013 1 comment

1 komentarz:

  1. I to jest sos! a nie jakiś ketchup z sklepu co wygląda jak żel, a pomidorami to nie smakują one już od ładnych kilkunastu lat

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania