piątek, 8 listopada 2013


 
Na obiad dla całej rodziny proponuję wspaniałe ŻEBERKA PIECZONE Z OWOCAMI. Pyszne i aromatyczne mięso rozpływa się wręcz w ustach. Przepis pochodzi od Pani Ewy Aszkiewicz. Często korzystam z Jej przepisów ponieważ są naprawdę niezawodne :) Zachęcam do wypróbowania :)


SKŁADNIKI:
  •  1,5kg świeżych, mięsnych żeberek
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • mąka krupczatka do panierowania
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • 4 duże cebule
  • 6 goździków
  • 4 winne jabłka
  • szklanka suszonych, pozbawionych pestek śliwek kalifornijskich
  • szklanka suszonych moreli
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Morele i rodzynki moczymy w letniej wodzie. Dokładnie wytarte wilgotną ściereczką żeberka dzielimy na równe części, w każdą wciskamy goździk, oprószamy przyprawami i mąką (nadmiar mąki strząsamy), rumienimy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Porcje wkładamy do brytfanny, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli przekładamy do brytfanny z żeberkami.

Krok 2.
Do pozostałego na patelni tłuszczu wlewamy szklankę wody z odsączonych moreli, zagotowujemy i dokładnie mieszamy, by cały tłuszcz się rozpuścił. Dodajemy wino, pozostałe przyprawy i całym sosem zalewamy żeberka. Brytfannę przykrywamy  i stawiamy na 20 minut na niewielkim ogniu.

Krok 3.
Miękkie morele kroimy w paski i wraz ze śliwkami i rodzynkami dodajemy do brytfanny. Porcje żeberek odwracamy na drugą stronę i nadal dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Krok 4.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy połówki jabłek ze skórką (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), posypujemy majerankiem, trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem.

Przed podaniem półmisek przybieramy zieleniną, układamy żeberka ( z każdej porcji żeberek można usunąć wszystkie kostki i porcje mięsa obłożyć połówkami jabłek). Sos przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba zagęszczamy. Podajemy w sosjerce.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 08, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania