piątek, 15 listopada 2013



ZIELONE ŚLEDZIE PANIEROWANE, wspaniałe w połączeniu z sałatką z selera z jabłkiem i orzechami oraz ziemniakami. Idealne danie na piątkowy obiad. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 8 świeżych, niesolonych śledzi
  • 4 duże cebule
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy ziołowej
  • mąka
  • jajka i bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Odfiletowane, pozbawione głów śledzie, obsuszamy, posypujemy przyprawami i układamy w kamiennym garnku, przekładając pokrojonymi w grube krążki plasterkami cebuli. Odstawiamy w chłodne miejsce (można do następnego dnia).

Krok 2.
Na godzinę przed planowanym podaniem potrawy, wyjmujemy filety z cebuli, obsuszamy, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek i stawiamy w ciepłym miejscu.

Krok 3.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu, rumienimy z obu stron krążki cebuli (te, którymi filety były przełożone). Obkładamy nimi filety, całość lekko oprószamy przyprawą ziołową lub posypujemy zieleniną.
Podajemy z ziemniakami oraz surówką z selera z jabłkami i orzechami.

Smacznego :) 







Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 15, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne