czwartek, 28 listopada 2013


Dzisiaj na obiad gościła u mnie niezwykła ZUPA Z KASZY MANNY. Zupa ta jest niebywale prosta w przygotowaniu i szybka. Dzisiaj gotowałam ją po raz pierwszy, przyznam, że z pewną nutką niepewności...jednak bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - cała rodzina była zachwycona "tą nowością na talerzu". Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra lekkiego rosołu (może być z koncentratu)
  • 20 dag chudej wędzonej szynki (może być również szynka gotowana)
  • 3 kopiaste łyżki kaszy manny
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zupy
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Szynkę bardzo drobno siekamy lub  rozdrabniamy w malakserze, dodajemy do gorącego rosołu i zagotowujemy.

Krok 2.
Na wrzątek sypiemy, cały czas mieszając, kaszę mannę, ponownie zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu (często mieszając, by nie powstał tzw. kożuszek), aż kasza będzie miękka. Zestawiamy z ognia.

Krok 3.
Żółtka łączymy z dwoma łyżkami zimnej wody, rozprowadzamy zupą, składniki łączymy, dodajemy przyprawy, zieleninę.
Podajemy zaraz po przygotowaniu (zupa nie nadaje się do odgrzewania).

Smacznego :)




 
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, listopada 28, 2013 1 comment

1 komentarz:

  1. Robiłam tą zupę, wyszła super!!! Polecam ten przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne