czwartek, 28 listopada 2013


Dzisiaj na obiad gościła u mnie niezwykła ZUPA Z KASZY MANNY. Zupa ta jest niebywale prosta w przygotowaniu i szybka. Dzisiaj gotowałam ją po raz pierwszy, przyznam, że z pewną nutką niepewności...jednak bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - cała rodzina była zachwycona "tą nowością na talerzu". Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra lekkiego rosołu (może być z koncentratu)
  • 20 dag chudej wędzonej szynki (może być również szynka gotowana)
  • 3 kopiaste łyżki kaszy manny
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zupy
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Szynkę bardzo drobno siekamy lub  rozdrabniamy w malakserze, dodajemy do gorącego rosołu i zagotowujemy.

Krok 2.
Na wrzątek sypiemy, cały czas mieszając, kaszę mannę, ponownie zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu (często mieszając, by nie powstał tzw. kożuszek), aż kasza będzie miękka. Zestawiamy z ognia.

Krok 3.
Żółtka łączymy z dwoma łyżkami zimnej wody, rozprowadzamy zupą, składniki łączymy, dodajemy przyprawy, zieleninę.
Podajemy zaraz po przygotowaniu (zupa nie nadaje się do odgrzewania).

Smacznego :)




 
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, listopada 28, 2013 1 comment

1 komentarz:

  1. Robiłam tą zupę, wyszła super!!! Polecam ten przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE