wtorek, 19 listopada 2013


Dzisiaj na obiad proponuję wyśmienitą, szybką i niezwykle prostą w przygotowaniu ZUPĘ Z SZYNKI. Ilość składników podaję na dwie porcje zupy. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • plaster gotowanej szynki z tłuszczykiem (10dag)
  • cebula
  • łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 2 płaskie łyżki suchego ryżu
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej zieleniny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ryż płuczemy na sicie pod zimną wodą. W garnku rozgrzewamy masło. Na gorące, spienione masło wsypujemy opłukany ryż i zasmażamy, często mieszając.

Krok 2.
Gdy ryż nabierze złocistego koloru, zalewamy go 2 szklankami wody, dodajemy przyprawę i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.

Krok 3.
Cebulę i szynkę drobno siekamy.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.

Krok 5.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną szynkę. Wszystko chwilę razem podsmażamy.

Krok 6.
Podsmażoną cebulę i szynkę dodajemy do gotującego się ryżu i trzymamy na ogniu nie dłużej niż 5 minut. Składniki powinny być miękkie ale nierozgotowane.

Zupę, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, uważając, aby nadmiar przypraw nie przytłumił niepowtarzalnego smaku i aromatu szynki.
Zupę podajemy posypaną zieleniną.

Smacznego :)







Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 19, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania