środa, 27 listopada 2013



Dzisiaj na moim stole gościła pożywna i wspaniała ZUPA ZIEMNIACZANA, na którą przepis pochodzi z kuchni staropolskiej. Naprawdę polecam, jest wyborna w smaku!


SKŁADNIKI:
  • kawałek schabu karkowego (około 35 dag )
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut.

Krok 2.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy jeszcze przez 5-7 minut.

Krok 3.
W tym czasie siekamy cebulę i smażymy na oliwie, gdy się zeszkli dokładamy pokrojone w niewielką kostkę mięso. Zasmażamy razem  2-3 minuty, dolewamy 3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Krok 4.
Następnie, ugotowane mięso wraz z cebula i wywarem wlewamy do garnka z jarzynami, dodajemy koncentrat i chwilę razem gotujemy. Możemy doprawić do smaku.  Koniecznie dajemy zieleninę, może to być posiekany koperek lub natka pietruszki. Świetnie smakuje jeżeli do zupy dodamy również łyżeczkę suszonego lubczyku.
  Zupę podajemy gorącą ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

SMACZNEGO :)




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE