piątek, 20 grudnia 2013


Wspaniałe, rozpływające się w ustach mięso i chrupiąca, pyszna panierka - takie są właśnie FILETY Z DROBIU W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM. Po udanej  RYBIE W CIEŚCIE >>> , teraz pora na kurczaka :) Danie świetnie smakuje z majonezem lub sosem tatarskim, a z ziemniakami i sezonową sałatką stanowi świetny pomysł na obiad. Polecam!



------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut
------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z kurczaka lub indyka
  • 120g mąki na ciasto naleśnikowe
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz 
  • mąka do panierowania filetów
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mąkę (120g) mieszamy z mlekiem, olejem i szczyptą soli, wbijamy jajko, ciasto lekko ubijamy i odstawiamy na 15 minut.

Krok 2.
Filety dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy .

Krok 3.
Mięso kroimy na plastry grubości 1cm, wkładamy między dwa kawałki folii i delikatnie rozbijamy płaską stroną tłuczka, usuwamy folię. 

Krok 4.
Mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące - nadmiar mąki otrzepujemy.

Krok 5.
Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu grubości 1cm. Obtoczone w mące filety  maczamy w cieście naleśnikowym, pozwalamy aby nadmiar ciasta odciekł, kładziemy na tłuszczu, smażymy na złoty kolor z obu stron, osączamy z tłuszczu i podajemy z majonezem, sosem tatarskim lub sosem chilli.

Smacznego :) 





Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 20, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne