piątek, 20 grudnia 2013


Wspaniałe, rozpływające się w ustach mięso i chrupiąca, pyszna panierka - takie są właśnie FILETY Z DROBIU W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM. Po udanej  RYBIE W CIEŚCIE >>> , teraz pora na kurczaka :) Danie świetnie smakuje z majonezem lub sosem tatarskim, a z ziemniakami i sezonową sałatką stanowi świetny pomysł na obiad. Polecam!



------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut
------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z kurczaka lub indyka
  • 120g mąki na ciasto naleśnikowe
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz 
  • mąka do panierowania filetów
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mąkę (120g) mieszamy z mlekiem, olejem i szczyptą soli, wbijamy jajko, ciasto lekko ubijamy i odstawiamy na 15 minut.

Krok 2.
Filety dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy .

Krok 3.
Mięso kroimy na plastry grubości 1cm, wkładamy między dwa kawałki folii i delikatnie rozbijamy płaską stroną tłuczka, usuwamy folię. 

Krok 4.
Mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące - nadmiar mąki otrzepujemy.

Krok 5.
Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu grubości 1cm. Obtoczone w mące filety  maczamy w cieście naleśnikowym, pozwalamy aby nadmiar ciasta odciekł, kładziemy na tłuszczu, smażymy na złoty kolor z obu stron, osączamy z tłuszczu i podajemy z majonezem, sosem tatarskim lub sosem chilli.

Smacznego :) 





Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 20, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania