piątek, 27 grudnia 2013

Najlepszy KAPUŚNIAK na wywarze jarzynowym z wieprzowiną oraz ziemniakami z wody okraszonymi skwarkami, a do tego zniewalający aromat wędzonego boczku z podsmażoną cebulką - idealny domowy kapuśniak, polecam!





-----------------------------------------

Liczba porcji : 6
Czas przygotowania : 1 godz. 30 min.
-----------------------------------------

SKŁADNIKI:

  • 400g kiszonej kapusty
  • 200g mięsa wieprzowego
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz
  • cukier 
*zamiast mięsa, do kapuśniaku możemy dodać wcześniej namoczony i ugotowany groch. Zupa będzie wówczas idealną potrawą świąteczną np.: na stół wigilijny.

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Kapustę odciskamy z soku (sok zachowujemy, może być jeszcze potrzebny, jeżeli okaże się, że kapuśniak nie jest wystarczająco kwaśny).

Krok 2.
Marchew, pietruszkę, seler i czosnek kroimy na kawałki, zalewamy 1,5l wody, dodajemy opłukane mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek, gotujemy 30 minut.

Krok 3.
Mięso wyjmujemy z garnka i kroimy w kostkę.

Krok 4.
Wywar przecedzamy, mocno odciskając warzywa.

Krok 5.
Do czystego wywaru dodajemy pokrojone mięso oraz odciśniętą z nadmiaru soku kapustę kiszoną, gotujemy następne 30 minut.

Krok 6.
Cebulę siekamy w drobną kostkę.

Krok 7.
Boczek kroimy w kostkę, razem z cebulą smażymy na maśle, oprószamy mąką, rumienimy i dodajemy do kapuśniaku. Gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

*jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna, dodajemy sok z kapusty.

Kapuśniak podajemy z gotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny lub świeżym pieczywem.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania