piątek, 27 grudnia 2013

Najlepszy KAPUŚNIAK na wywarze jarzynowym z wieprzowiną oraz ziemniakami z wody okraszonymi skwarkami, a do tego zniewalający aromat wędzonego boczku z podsmażoną cebulką - idealny domowy kapuśniak, polecam!





-----------------------------------------

Liczba porcji : 6
Czas przygotowania : 1 godz. 30 min.
-----------------------------------------

SKŁADNIKI:

  • 400g kiszonej kapusty
  • 200g mięsa wieprzowego
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz
  • cukier 
*zamiast mięsa, do kapuśniaku możemy dodać wcześniej namoczony i ugotowany groch. Zupa będzie wówczas idealną potrawą świąteczną np.: na stół wigilijny.

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Kapustę odciskamy z soku (sok zachowujemy, może być jeszcze potrzebny, jeżeli okaże się, że kapuśniak nie jest wystarczająco kwaśny).

Krok 2.
Marchew, pietruszkę, seler i czosnek kroimy na kawałki, zalewamy 1,5l wody, dodajemy opłukane mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek, gotujemy 30 minut.

Krok 3.
Mięso wyjmujemy z garnka i kroimy w kostkę.

Krok 4.
Wywar przecedzamy, mocno odciskając warzywa.

Krok 5.
Do czystego wywaru dodajemy pokrojone mięso oraz odciśniętą z nadmiaru soku kapustę kiszoną, gotujemy następne 30 minut.

Krok 6.
Cebulę siekamy w drobną kostkę.

Krok 7.
Boczek kroimy w kostkę, razem z cebulą smażymy na maśle, oprószamy mąką, rumienimy i dodajemy do kapuśniaku. Gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

*jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna, dodajemy sok z kapusty.

Kapuśniak podajemy z gotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny lub świeżym pieczywem.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE