wtorek, 28 listopada 2017

najlepszy domowy rosół

ŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY


Jak z powodzeniem przygotować najlepszy domowy rosół z drobiu i wołowiny - sprawdzony przepis krok po kroku.


Długo gotowany na dobrej wodzie, z najlepszych i świeżych składników rosół wołowo-drobiowy, to potrawa naprawdę odświętna!  

Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku  bulionu jest bardzo długi czas jego gotowania - im dłuższy, tym smak bulionu będzie lepszy :)

Należy pamiętać, że rosołu nie wolno gotować, ma jedynie tylko "pyrkać".

W dobrych restauracjach bulion jest gotowany na małym ogniu nawet przez kilkanaście godzin. Po takim czasie wywar jest nie tylko bardzo esencjonalny i klarowny, ale  mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach.

Pięknie pozdrawiam:)K.K.  




SKŁADNIKI:

  • 1 kura rosołowa (najlepiej ekologiczna)
  • 0,5kg wołowiny 
  • 3  cebule, opalone lub podpieczone na patelni 
  • 3  marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku lub ok. 1 łyżka suszonego
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • sól
  • pieprz
*smak rosołu możemy wzbogacić gotując w nim także :  kilka suszonych śliwek, 20g suszonych grzybów, pomidora, kilka pieczarek, 50g wątróbki cielęcej lub/i 100g kapusty. Po ugotowaniu należy je odcedzić wraz z warzywami.


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Mięso płuczemy, porcjujemy, układamy w garnku i zalewamy zimną wodą (najlepiej odfiltrowaną, musi być dobrej jakości) i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia (zbieramy "szumowiny").

Krok 2.

Na patelni, bez tłuszczu, przypiekamy obrane i przekrojone na pół cebule.

Krok 3.

Płuczemy i obieramy pozostałe warzywa.


Krok 4.

Do  rosołu dodajemy cebule, czosnek, marchew, seler, pora, korzenie pietruszki, przyprawy oraz zioła. Gotujemy około 2 godziny. Na ok. pół godziny przed końcem dodajemy połowę pęczka natki pietruszki oraz lubczyk, doprawiamy do smaku solą pieprzem i  ulubionymi przyprawami.

Krok 6.
Następnie wyjmujemy z rosołu mięso , rosół przecedzamy.

Krok 7.
Ugotowaną marchew kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Siekamy pozostałą natkę pietruszki i dodajemy wraz z marchwią do rosołu. 
Podajemy gorący.

* do rosołu możemy dodać również ugotowane mięso lub drób, pokrojone wcześniej w paski.

* aby otrzymać mocniejszy bulion zwany podwójnym lub consomme, należy w odtłuszczonym i sklarowanym bulionie gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu drugą porcję mięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą i podgrzewamy przed podaniem.

* CO MOŻEMY PODAĆ DO ROSOŁU:

- makaron, łazanki, kołduny lub pierogi
- makaron z naleśników
- kluski lane, kładzione
- groszek ptysiowy
- małe grzanki
- ryż 
- posiekany koperek lub natkę pietruszki
- sałatę pokrojoną w paski
- marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę
- pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki
- pulpety z cielęciny lub wątróbki
- gołąbki z kapusty pokrojone w plastry

Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć:

- krokiet z naleśników

- krokiet z ryżu 
- pasztecik serowy
- diablotkę


Smacznego :)

najlepszy domowy rosół




Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, listopada 28, 2017 2 comments

2 komentarze:

  1. Mmmm... Pysznie! Robię podobnie, ale nie dodaję goździków i solę zawsze na koniec -- więcej smaku wypływa wtedy z mięsa do bulionu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA13 grudnia 2013 13:38

      Myślę, że każdy ma Swój własny sposób na Najlepszy Rosół :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło ! :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne