sobota, 7 grudnia 2013


Smak pieczonego schabu dobrze komponuje się z suszonymi owocami. Mięso możemy upiec, kładąc owoce obok niego w naczyniu żaroodpornym lub nadziewając schab owocami. Ważne jest aby mięso przed pieczeniem dobrze zrumienić na tłuszczu, polecam olej rzepakowy, ze względu na wyższą, od masła czy oleju słonecznikowego, temperaturę dymienia.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo ważne jest jego stosowanie w naszym codziennym menu. Polecam wyjątkowy SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI NA OLEJU RZEPAKOWYM, danie idealne na niedzielny obiad lub na stół świąteczny. 


-----------------------------------------
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
-----------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1,2kg schabu bez kości
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • 200g suszonych moreli
  • 200ml czerwonego, wytrawnego lub słodkiego wina
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Schab wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.

Krok 2.
Owoce płuczemy i zalewamy połową wina.

Krok 3.
Mięso rumienimy na oleju rzepakowym z każdej strony.

*pamiętajmy, aby mięso było dobrze przesmażone ze wszystkich stron. Skórka powinna być chrupiąca i złocisto-brązowa, dzięki temu mięso zachowa swój smak, aromat oraz soczystość po upieczeniu.


Krok 4.
Zrumienione mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką, polewamy tłuszczem z patelni, dolewamy pozostałe wino. Przykrywamy i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.

*podczas pieczenia nie odkrywamy mięsa, aby niepotrzebnie nie wysychało.

Krok 5.
Dodajemy owoce oraz wino w którym się moczyły i pieczemy jeszcze 30 minut w 200 stopniach.

Upieczony schab, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15 minut, aby mięso 'odpoczęło', następnie kroimy na plastry i podajemy z owocami oraz ziemniakami. Możemy do dania podać lekką, sezonową sałatkę. 

Smacznego :) 









Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, grudnia 07, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne