środa, 1 marca 2017



www.e-ksiazkakucharska.pl

STAROPOLSKI BIGOS ŚWIĄTECZNY - przepis krok po kroku -------------------------------------------
Liczba porcji : 8
Czas przygotowania : min. 4 godziny
-------------------------------------------

*aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.

SKŁADNIKI:
  • 2-2,5kg kiszonej kapusty
  • 1/2 główki świeżej kapusty - poszatkowana
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 4 duże cebule
  • 60g słoniny
  • niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto
  • 3 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu
  • 6 jagód jałowca
  • 1/3 łyżeczki kminku całego
  • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)
  • 200g wędzonej kiełbasy
  • 200g wędzonej szynki
  • 200g wędzonego boczku
  • cukier
  • sól
* do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut.

Krok 2.
Warzywa obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki.

Krok 3.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 4.
Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody, dodajemy warzywa, połowę posiekanej cebuli zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.

Krok 5.
Do mięsno - warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

W razie potrzeby można dolać wody.

Krok 6.
Wyjmujemy z wywaru mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki.
Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa.


Krok 7.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz ze świeżą kapustą, zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.

Krok 8.
Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą.

Krok 9.
Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki.

Krok 10.
Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę.

Krok 11.
Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut.

Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie.

* Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk.

* zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy  pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :)

Smacznego :)
K.K.

www.e-ksiazkakucharska.pl



*przepis zaktualizowany





Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 01, 2017 2 comments

2 komentarze:

  1. u mnie bardziej pomidorowy, ale ten też brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA14 grudnia 2013 22:51

      Oczywiście, ja do niedawna również przygotowywałam taki bardziej pomidorowy bigos - jak najbardziej super! Jednak słodkie, czerwone wino nadaje temu daniu niepowtarzalny smak i aromat - ponad to świetnie równoważy kwasowość kiszonej kapusty i nadaje jej wspaniały kolor. Polecam gorąco na nadchodzące Święta! Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania