środa, 1 marca 2017



www.e-ksiazkakucharska.pl

STAROPOLSKI BIGOS ŚWIĄTECZNY - przepis krok po kroku -------------------------------------------
Liczba porcji : 8
Czas przygotowania : min. 4 godziny
-------------------------------------------

*aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.

SKŁADNIKI:
  • 2-2,5kg kiszonej kapusty
  • 1/2 główki świeżej kapusty - poszatkowana
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 4 duże cebule
  • 60g słoniny
  • niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto
  • 3 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu
  • 6 jagód jałowca
  • 1/3 łyżeczki kminku całego
  • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)
  • 200g wędzonej kiełbasy
  • 200g wędzonej szynki
  • 200g wędzonego boczku
  • cukier
  • sól
* do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut.

Krok 2.
Warzywa obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki.

Krok 3.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 4.
Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody, dodajemy warzywa, połowę posiekanej cebuli zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.

Krok 5.
Do mięsno - warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

W razie potrzeby można dolać wody.

Krok 6.
Wyjmujemy z wywaru mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki.
Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa.


Krok 7.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz ze świeżą kapustą, zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.

Krok 8.
Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą.

Krok 9.
Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki.

Krok 10.
Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę.

Krok 11.
Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut.

Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie.

* Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk.

* zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy  pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :)

Smacznego :)
K.K.

www.e-ksiazkakucharska.pl



*przepis zaktualizowany





Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 01, 2017 2 comments

2 komentarze:

  1. u mnie bardziej pomidorowy, ale ten też brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA14 grudnia 2013 22:51

      Oczywiście, ja do niedawna również przygotowywałam taki bardziej pomidorowy bigos - jak najbardziej super! Jednak słodkie, czerwone wino nadaje temu daniu niepowtarzalny smak i aromat - ponad to świetnie równoważy kwasowość kiszonej kapusty i nadaje jej wspaniały kolor. Polecam gorąco na nadchodzące Święta! Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne