piątek, 27 grudnia 2013


Wspaniała WĄTRÓBKA Z CURRY, doskonała na przekąskę lub na obiad, podana z ziemniakami i lekką, sezonową sałatką. Polecam!






-------------------------------------

Liczba porcji : 6
Czas przygotowania : 30 minut
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 50 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej ( z wątróbki wieprzowej danie nie będzie tak smaczne)
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 cebul
  • 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
  • olej
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
  • odrobina mielonego chilli
  • szklanka śmietany kremówki
  • ogórek i pomidor do dekoracji
 *do dekoracji możemy również użyć liści selera naciowego


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy - cielęcą kroimy w 6 zgrabnych plastrów.

Krok 2.
4 cebule kroimy w cienkie półplasterki, pozostałe oraz czosnek drobno siekamy i łączymy z przyprawami curry i chilli.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy półplasterki cebuli, dodajemy cebulę posiekaną z przyprawami i czosnkiem, smażymy razem przez 3 minuty, często mieszamy.

Krok 4.
Całość odgarniamy na brzeg patelni, jeżeli trzeba, uzupełniamy tłuszcz i obsmażamy porcje wątróbki rumieniąc je ze wszystkich stron . Całość podlewamy rosołem, przykrywamy i dusimy przez 3 minuty na niewielkim ogniu.

Krok 5.
Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy sos, całość podgrzewamy (uważamy, aby nie zagotować), wykładamy na wygrzane talerze przybrane plasterkami pomidora i ogórka. Możemy także położyć liście selera naciowego. 



Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania