piątek, 27 grudnia 2013


Wspaniała WĄTRÓBKA Z CURRY, doskonała na przekąskę lub na obiad, podana z ziemniakami i lekką, sezonową sałatką. Polecam!






-------------------------------------

Liczba porcji : 6
Czas przygotowania : 30 minut
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 50 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej ( z wątróbki wieprzowej danie nie będzie tak smaczne)
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 cebul
  • 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
  • olej
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
  • odrobina mielonego chilli
  • szklanka śmietany kremówki
  • ogórek i pomidor do dekoracji
 *do dekoracji możemy również użyć liści selera naciowego


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy - cielęcą kroimy w 6 zgrabnych plastrów.

Krok 2.
4 cebule kroimy w cienkie półplasterki, pozostałe oraz czosnek drobno siekamy i łączymy z przyprawami curry i chilli.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy półplasterki cebuli, dodajemy cebulę posiekaną z przyprawami i czosnkiem, smażymy razem przez 3 minuty, często mieszamy.

Krok 4.
Całość odgarniamy na brzeg patelni, jeżeli trzeba, uzupełniamy tłuszcz i obsmażamy porcje wątróbki rumieniąc je ze wszystkich stron . Całość podlewamy rosołem, przykrywamy i dusimy przez 3 minuty na niewielkim ogniu.

Krok 5.
Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy sos, całość podgrzewamy (uważamy, aby nie zagotować), wykładamy na wygrzane talerze przybrane plasterkami pomidora i ogórka. Możemy także położyć liście selera naciowego. 



Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE