niedziela, 8 grudnia 2013

 
ZIEMNIACZANE KNEDELKI, a w środku farsz z sera białego oraz żółtego, świetnie smakują polane zrumienioną cebulą lub skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam!





---------------------------------------

Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 60 minut
---------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • szklanka+2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego imbiru
na farsz:
  • 200g dobrze odciśniętego białego sera twarogowego
  • 2 kopiaste łyżki utartego, żółtego sera
  • duża cebula
  • oliwa do zasmażania cebuli
  • sól
  • biały pieprz
  • żółtko lub małe jajko


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy i lekko rumienimy na oliwie, często mieszając.

Krok 2.
Gdy cebula przestygnie, rozcieramy ją z serem białym, dodajemy utarty żółty ser, żółtko oraz przyprawy.

*farsz powinien być pikantny o wyraźnym, serowym smaku.

Krok 3.
Przygotowujemy ciasto:  dobrze utarte ziemniaki łączymy z żółtkami, dodajemy obie mąki, sól, imbir - ciasto zagniatamy jak na kopytka.

Krok 4.
Na posypanej mąką stolnicy toczymy gruby wałek, kroimy w niezbyt grube plastry, każdy z nich rozpłaszczamy, nakładamy porcję farszu, dokładnie zlepiamy i układamy -miejscem zlepionym do dołu - na stolnicy.

Krok 5.
Uformowane knedelki oprószamy mąką, gdy trzeba raz jeszcze formujemy w dłoniach i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę.
Knedelki gotujemy na średnim ogniu- od czasu kiedy wypłyną przez około 3 minuty.

Podajemy gorące, polane zrumienioną cebulą lub skwareczkami ze świeżej słoniny. 

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, grudnia 08, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Kradnę taki talerz knedelków - mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA9 grudnia 2013 13:04

      Proszę bardzo i smacznego! :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania