niedziela, 15 grudnia 2013


 
Wspaniała ZUPA KOPERKOWA Z KURCZAKIEM. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo pożywna. Polecam!




------------------------------------

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania : 50 minut
------------------------------------
SKŁADNIKI:
  • pierś i dwa skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy typu 'Jarzynka'
  • 1/2 szklanki mleka
  • /2 szklanki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem 'Jarzynki', wrzucamy opłukane porcje kurczaka, gotujemy 30 minut.

Krok 2.
Obieramy i płuczemy warzywa. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, ziemniaka w niewielką kostkę. Wrzucamy do wywaru z mięsem i gotujemy  do 10 minut.


*gdy zbyt dużo wody wyparuje, uzupełniamy wrzątkiem.

Krok 3.
Miękkie mięso wykładamy na deskę, skrzydełka obieramy ze skóry, oddzielamy kości, całe mięso kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu, doprawiamy do smaku, zagotowujemy.

Krok 4.
Do zupy dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy jeszcze raz i trzymamy na ogniu, aż mąka straci smak surowizny.

Krok 5.
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i spienioną śmietanę.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z duszonymi ziemniakami, polanymi zrumienionym masłem.

Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, grudnia 15, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania