środa, 4 grudnia 2013

  

 
Dzisiaj na moim stole zagościła pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu ZUPA KOPERKOWA. Świetna na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z grzankami zrobionymi z pszennego pieczywa.Polecam!
***


-------------------------------

Czas przygotowania : 35 minut
Liczba porcji : 4
-------------------------------


SKŁADNIKI:
  • 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu)
  • pęczek świeżego koperku
  • szklanka śmietany 
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól do smaku



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Z koperku oddzielamy grubsze łodygi, związujemy je bawełnianą nitką i wkładamy do gorącego rosołu, zagotowujemy.

Krok 2.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, dodajemy do zupy o gotujemy razem przez około 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny.

Krok 3.
Drobno siekamy pozostały koperek.

Krok 4.
Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół, oddzielamy żółtka od białek i osobno, drobno je siekamy - białka możemy zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.

Krok 5.
Z zupy usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, na wierzch sypiemy posiekane żółtka i od razu podajemy. Do zupy możemy podać ugotowany na sypko ryż lub grzanki.

Smacznego :)




 
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania