środa, 4 grudnia 2013

  

 
Dzisiaj na moim stole zagościła pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu ZUPA KOPERKOWA. Świetna na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z grzankami zrobionymi z pszennego pieczywa.Polecam!
***


-------------------------------

Czas przygotowania : 35 minut
Liczba porcji : 4
-------------------------------


SKŁADNIKI:
  • 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu)
  • pęczek świeżego koperku
  • szklanka śmietany 
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól do smaku



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Z koperku oddzielamy grubsze łodygi, związujemy je bawełnianą nitką i wkładamy do gorącego rosołu, zagotowujemy.

Krok 2.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, dodajemy do zupy o gotujemy razem przez około 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny.

Krok 3.
Drobno siekamy pozostały koperek.

Krok 4.
Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół, oddzielamy żółtka od białek i osobno, drobno je siekamy - białka możemy zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.

Krok 5.
Z zupy usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, na wierzch sypiemy posiekane żółtka i od razu podajemy. Do zupy możemy podać ugotowany na sypko ryż lub grzanki.

Smacznego :)




 
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne