środa, 18 grudnia 2013



Wspaniała ZUPA NEAPOLITAŃSKA, idealna na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na tą wyjątkową zupę pochodzi z książki "1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.  Polecam!






-----------------------------------------

Liczba porcji :4
Czas przygotowania : 35 minut
-----------------------------------------

SKŁADNIKI:

  • 5 szklanek esencjonalnego rosołu z drobiu, wołowiny lub koncentratu
  • szklanka lekko kwaśnej śmietany kremowej
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • czubata łyżka utartego parmezanu lub żółtego, ostrego sera
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego, białego pieprzu
  • utarty parmezan lub pikantny, żółty ser do posypania
  • ugotowany makaron

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku, w którym chcemy przygotować zupę, zasmażamy na maśle mąkę, cały czas mieszając (nie powinna się zrumienić, tylko stracić smak surowizny).

Krok 2.
Do mąki dodajemy utarty ser i, cały czas mieszając, zasmażamy, aż ser się rozpuści, a masa stanie się jednolita.

Krok 3.
Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia.

Krok 4.
Żółtka rozprowadzamy z 2 łyżkami wody (przegotowanej, chłodnej), dodajemy do zasmażki i, energicznie mieszając, łączymy składniki.

Krok 5.
Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, lejąc bardzo powoli i cały czas mieszając, gorący rosół.

Zupa jest gotowa po połączeniu wszystkich składników. Gdy trzeba, doprawiamy lekko do smaku.

Podajemy w szerokich kokilkach, posypaną serem lub na talerzach, z dodatkiem makaronu i/lub utartego sera.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 18, 2013 8 comments

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa, nigdy takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA18 grudnia 2013 21:17

      Polecam wypróbować przepis :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam wraz z życzeniami Wesołych Świąt ! :)

      Usuń
  2. byłam ostatnio w barze mlecznym , nigdy nie jadłam więc byłam ciekawa, bardzo mi smakowała, na pewno zrobię, i dobrze że podałaś książkę, też kupie, uwielbiam książki

    OdpowiedzUsuń
  3. a masło mozna zastąpić margaryną??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA9 lutego 2014 14:12

      Nigdy nie smażyłam na margarynie , ale wiem, że niektórzy tak robią i wszystko jest ok. Myślę, że margaryna nie powinna zepsuć smaku tej zupy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. wyszło super :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA11 lutego 2014 12:57

      Świetnie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. ja robię podobną ale zamiast żółtego sera uzywam topionego a zamiast makaronu drobne grzanki :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE