Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA NEAPOLITAŃSKA


zupa z makaronem
Zupa neapolitańska fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczną zupę neapolitańską.


Pyszna włoska zupa z makaronem i parmezanem, zabielona śmietaną. Zupa gotowana na rosole.

Jak zrobić domową zupę neapolitańską - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.







-----------------------------------------

Liczba porcji :4
Czas przygotowania : 35 minut
-----------------------------------------


Oto składniki i przyprawy na zupę neapolitańską:



  • 5 szklanek esencjonalnego rosołu z drobiu, wołowiny lub koncentratu


  • szklanka lekko kwaśnej śmietany kremowej


  • łyżka masła


  • łyżka mąki


  • czubata łyżka utartego parmezanu lub żółtego, ostrego sera


  • 2 żółtka


  • szczypta soli


  • szczypta świeżo zmielonego, białego pieprzu


  • utarty parmezan lub pikantny, żółty ser do posypania


  • ugotowany makaron

Zupa z makaronem przepis.


PRZYGOTOWANIE zupy neapolitańskiej:


Krok 1.
W garnku, w którym chcemy przygotować zupę, zasmażamy na maśle mąkę, cały czas mieszając (nie powinna się zrumienić, tylko stracić smak surowizny).

Krok 2.

Do mąki dodajemy utarty ser i, cały czas mieszając, zasmażamy, aż ser się rozpuści, a masa stanie się jednolita.

Krok 3.

Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia.

Krok 4.

Żółtka rozprowadzamy z 2 łyżkami wody (przegotowanej, chłodnej), dodajemy do zasmażki i, energicznie mieszając, łączymy składniki.

Krok 5.

Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, lejąc bardzo powoli i cały czas mieszając, gorący rosół.

Zupa jest gotowa po połączeniu wszystkich składników. Gdy trzeba, doprawiamy lekko do smaku.


Podajemy w szerokich kokilkach, posypaną serem lub na talerzach, z dodatkiem makaronu i/lub utartego sera.


Smacznego :)

Przepis na tą wyjątkową zupę pochodzi z książki "1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.  Polecam!

zupa z makaronem
Zupa neapolitańska z makaronem fot. Moja Książa Kucharska
Przepis zaktualizowany 2019


8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa, nigdy takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA18 grudnia

      Polecam wypróbować przepis :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam wraz z życzeniami Wesołych Świąt ! :)

      Usuń
  2. byłam ostatnio w barze mlecznym , nigdy nie jadłam więc byłam ciekawa, bardzo mi smakowała, na pewno zrobię, i dobrze że podałaś książkę, też kupie, uwielbiam książki

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy08 lutego

    a masło mozna zastąpić margaryną??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA09 lutego

      Nigdy nie smażyłam na margarynie , ale wiem, że niektórzy tak robią i wszystko jest ok. Myślę, że margaryna nie powinna zepsuć smaku tej zupy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Anonimowy11 lutego

    wyszło super :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA11 lutego

      Świetnie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. ja robię podobną ale zamiast żółtego sera uzywam topionego a zamiast makaronu drobne grzanki :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger