poniedziałek, 2 grudnia 2013


 
Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu ZUPA BROKUŁOWA,  a w smaku wyborna. Po raz kolejny przyznaję, iż 'rzeczy proste są najbardziej niezwykłe', przykładem jest tu ta wyśmienita zupa z brokułów. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu
  • 3 niezbyt duże ziemniaki
  • 3 średniej wielkości główki świeżych brokułów
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku)
ewentualne dodatki:
  • posiekany koperek
  • posiekana natka pietruszki
  • małe zrumienione grzanki
  • zasmażane ziemniaki z cebulą i skwarkami

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki drobno kroimy, wrzucamy do gorącego wywaru, dodajemy różyczki brokułów, całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Krok 2.
Zdejmujemy z ognia i przecieramy zupę przez sito, rozdrabniamy w malakserze lub bezpośrednio w garnku miksujemy blenderem.

Krok 3.
Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy dokładnie spienioną śmietanę i podgrzewamy, uważając, aby się nie zagotowała.
Gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy tartym serem i od razu podajemy.

Dodatkiem może być posiekany koperek lub natka pietruszki, grzanki oraz ziemniaki z cebulką i skwarkami.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, grudnia 02, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania