Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA ZIEMNIACZANA

ZUPA ZIEMNIACZANA



www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ziemniaczana fot. Moja Książka Kucharska


Zupa ziemniaczana.


Przepis na tradycyjną kartoflankę.


Pyszna zupa ziemniaczana z mięsem, zabielana śmietaną. Według kuchni staropolskiej, do zupy ziemniaczanej, zamiast śmietany dodaje się koncentrat pomidorowy.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną - sprawdź wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na tradycyjną zupę ziemniaczaną i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną.


ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem.


   Pyszny, klasyczny żur na zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie surowej. Żurek doprawiony majerankiem i czosnkiem. Tradycyjna  polska zupa na Wielkanoc. Żur ma charakterystyczny kwaśny smak. Często zabielany jest śmietaną lub mlekiem. Podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami okraszonymi słoniną i zrumienioną cebulką.

Jak zrobić żurek z białą kiełbasą na zakwasie - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


ESKALOPKI Z KURCZAKA

ESKALOPKI Z KURCZAKA

www.e-ksiazkakucharska.pl
Eskalopki z kurczaka.



Najlepszy przepis na eskalopki z kurczaka.


Z pozoru proste danie, które znają wszyscy. Jednak czy wszyscy wiedzą, jak przygotować eskalopki tak, aby były naprawdę soczyste?

Eskalopki to rodzaj cienkich kotlecików wykrojonych w tym przypadku z filetu kurczaka. Kotleciki delikatnie ugniatamy dłonią i, aby mięso po usmażeniu było delikatne oraz soczyste, należy je obtoczyć np. w mące pszennej lub w krupczatce . Dzięki temu nasze kotlety będą z wierzchu chrupiące, jak również zachowają soczystość mięsa w środku.
Eskalopki smażymy na zwykłej patelni lub grillowej. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego, koperkowego lub pomidorowego.

SKŁADNIKI:

  • 800g filetów z kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 2 łyżki masła +  oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski.

Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), oprószamy solą i pieprzem.


Krok 3.

Następnie eskalopki wkładamy kolejno do miski z mąką, naciskając na plasterki kciukami rozgniatamy eskalopki (jednocześnie obtaczamy je w mące), uważając przy tym, żeby nie rozerwać mięsa. Nadmiar mąki strzepujemy.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty.

Rozkładamy je na ogrzanych talerzach, podajemy z sosem grzybowym, grubym makaronem, kluskami lub kopytkami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

ZUPA MAKARONOWA

ZUPA MAKARONOWA


pyszna zupa z makaronem
Zupa makaronowa fot. Moja Książka Kucharska

Prosty przepis na szybką zupę z makaronem.


Klasyczna zupa z makaronem zabielana śmietaną. Prosta i szybka zupa makaronowa z parmezanem.

Jak zrobić domową zupę makaronową - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE

PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE




SKŁADNIKI:
  • 2 piersi młodej, dużej kaczki
  • oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
na sos:
  • 3 łyżki śmietany kremowej
  • 3 łyżki koniaku lub brandy
  • drylowane wiśnie z zalewy
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym. odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.

Krok 2.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy. 

Krok 3.
Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.

Krok 4.
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz (najwięcej w nim smaku i aromatu). Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Krok 5.
Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Do sosu dodajemy kremową śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak lub brandy, mieszamy.
Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Boki półmiska obtaczamy wiśniami.

Smacznego :)






FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku

FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku


ryba po grecku
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska



Klasyczny przepis na soczystą rybę po grecku z duszonymi warzywami i białym winem.


    Absolutnie przepyszne filety z polędwicy dorsza w sosie z marchewką, cebulą, pietruszką, mieloną papryką i czosnkiem.
Najlepszy przepis na soczystą rybę po grecku w sosie na bazie białego wina, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i keczupu, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Ryba po grecku podawana na ciepło lub zimno.


      Klasyczna ryba po grecku to kawałki smażonej ryby w duszonych warzywach. W Polsce najczęściej podawana na kolację Wigilijną lub podczas innych uroczystości domowych jako przystawka serwowana na ciepło lub na zimno.

Jak zrobić rybę po grecku- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


      Rybę po grecku śmiało można przygotować na dzień lub dwa dni przed planowanym przyjęciem. Ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw i przypraw, dzięki czemu będzie soczysta i smaczniejsza.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger