poniedziałek, 13 stycznia 2014


CHRUPIĄCE KĄSKI, to delikatny kurczak w chrupiącej panierce. Mięso wcześniej nacieramy przyprawami dzięki temu jego smak jest bardziej wyrazisty, a całość staje się przez to bardziej aromatyczna. Chrupiące kąski podajemy ze słodkim sosem chilli, keczupem lub innym ulubionym sosem. Takie kąski możemy również przygotować na obiad - podajemy je wówczas z ryżem i lekką, sezonową sałatką. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania + przyprawa curry (nada smakowitego koloru i aromatu)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miseczki z oliwą dodajemy oregano, przyprawę do gyrosa sól oraz pieprz, mieszamy, odstawiamy na 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Krok 2.
Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelakich kostek, żyłek i błonek, kroimy na niewielkie kawałeczki ( ok. 3cm), dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą.

*dobrze będzie jeżeli odstawimy mięso z przyprawami w chłodne miejsce  na przynajmniej 30 minut.

Krok 3.
Kawałki kurczaka panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej z niewielką ilością przyprawy curry.

Krok 4.
Kąski układamy na ruszcie do grillowania, wkładamy do nagrzanego piekarnika, poziom niżej wkładamy blachę, aby nie zabrudzić piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.

Chrupiące kąski podajemy jako przekąskę z ulubionym sosem lub na obiad, z ryżem i sezonową sałatką.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, stycznia 13, 2014 1 comment

1 komentarz:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania