czwartek, 2 stycznia 2014

ESKALOPKI Z DROBIU W GYROSIE to mięso np. z kurczaka marynowane w przyprawie do gyrosa oraz posiekanej natce pietruszki, co nadaje mu niepowtarzalny smak, świeżość i aromat. Na koniec panierowany w jajku i bułce tartej, dzięki czemu mięso zachowuje soczystość i miękkość. Mięso można obtoczyć w samej mące krupczatce, takie również smakuje wyśmienicie. Najlepiej smakuje z frytkami i sezonową sałatką. Polecam!


------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 25 minut*
------------------------------------

*oprócz czasu na marynowanie mięsa

SKŁADNIKI:
  • 800g filetów z drobiu
  • jajko
  • bułka tarta i mąka krupczatka (pół na pół ) do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
marynata:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

Zobacz również : eskalopki z kurczaka >>>

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do gyrosa, sól,  pieprz oraz oliwę. 

Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), nacieramy marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 30 minut.

Krok 3.
Zamarynowane eskalopki wkładamy kolejno do miski z roztrzepanym jajkiem (nadmiar niech spłynie), następnie do miski z panierką, obtaczamy, nadmiar strząsamy.

*eskalopki możemy również panierować w samej mące krupczatce.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty, rozkładamy je na wygrzanych talerzach.

Podajemy z frytkami lub ziemniakami puree oraz lekką, sezonową sałatką, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, stycznia 02, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania