niedziela, 5 stycznia 2014



Delikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne mięso - taki jest właśnie FILET Z INDYKA W POMARAŃCZY. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody, obficie posypanymi koperkiem oraz sezonową, lekką sałatką. Polecam!


-----------------------------------

Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 30 minut*
-----------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie mięsa

SKŁADNIKI:
  • 1 kg zgrabnego filetu z indyka
  • 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
 marynata:
  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Filet oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy, wycieramy skropioną octem ściereczką.

Krok 2.
Mięso kroimy w plastry (ok. 6 szt.), delikatnie rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem.

Krok 3.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki z oliwą dodajemy przyprawę do gyrosa, odrobinę rozmarynu, oregano,sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie), mieszamy, odstawiamy na 5 minut.

Krok 4.
Mięso dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny.

Krok 4.
Zamarynowane kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor.

Podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz lekką, sezonową sałatką. Obficie posypujemy zieleniną.

Smacznego :) 




Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, stycznia 05, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE