niedziela, 5 stycznia 2014



Delikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne mięso - taki jest właśnie FILET Z INDYKA W POMARAŃCZY. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody, obficie posypanymi koperkiem oraz sezonową, lekką sałatką. Polecam!


-----------------------------------

Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 30 minut*
-----------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie mięsa

SKŁADNIKI:
  • 1 kg zgrabnego filetu z indyka
  • 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
 marynata:
  • 1/2 filiżanki dobrej oliwy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Filet oczyszczamy z błonek i kostek, myjemy, wycieramy skropioną octem ściereczką.

Krok 2.
Mięso kroimy w plastry (ok. 6 szt.), delikatnie rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem.

Krok 3.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki z oliwą dodajemy przyprawę do gyrosa, odrobinę rozmarynu, oregano,sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie), mieszamy, odstawiamy na 5 minut.

Krok 4.
Mięso dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny.

Krok 4.
Zamarynowane kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocistobrązowy kolor.

Podajemy z ziemniakami z wody lub frytkami oraz lekką, sezonową sałatką. Obficie posypujemy zieleniną.

Smacznego :) 




Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, stycznia 05, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania