piątek, 31 stycznia 2014


KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM

Z ciasta ziemniaczanego możemy przygotować knedle nadziewane różnymi rodzajami farszu np.: z mięsa, grzybów, bułki, twarogu lub owoców. Dzisiaj przedstawiam KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM. Podajemy je ze śmietaną, roztopionym masłem, przesmażoną na maśle tartą bułką lub ze skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam!




------------------------------------------
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania : 2 godziny
------------------------------------------

SKŁADNIKI:

na ciasto ziemniaczane :
  • 1 kg ziemniaków
  • 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • sól

na farsz serowy :
  • 250g twarogu
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 surowe żółtko
  • sól
  • pieprz

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy.

Krok 2.
Ser przecieramy przez sito, cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, rumienimy na maśle i mieszamy z twarogiem, dodajemy śmietanę i żółtko, ucieramy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy 200g mąki i jajka, doprawiamy szczyptą soli i zagniatamy ciasto.

Krok 4.
Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki o średnicy 4cm i kroimy je na kawałki o długości 3cm. 

Z powstałych kawałków ciasta formujemy okrągłe placuszki i oprószamy je mąką. 

Na każdym placuszku kładziemy około 1 łyżeczkę farszu serowego, ciasto zlepiamy nad farszem, knedle obtaczamy w rękach, nadając im okrągły kształt, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. 

Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z roztopionym masłem, podsmażoną bułką tartą, śmietaną lub skwareczkami ze słoniny.

Smacznego :) 

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM


Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, stycznia 31, 2014 3 comments

3 komentarze:

  1. Uwielbiam knedle, ale nigdy nie robiłam ich z serem. Kocham z owocami szczególnie śliwkami.
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA31 stycznia 2014 21:22

      Dziękuję za komentarz i polecam wypróbować knedelki z farszem serowym :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Takie knedle jadałam jako dziecko z serem na słodko... wersji na słono nie znałam.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE