piątek, 31 stycznia 2014


KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM

Z ciasta ziemniaczanego możemy przygotować knedle nadziewane różnymi rodzajami farszu np.: z mięsa, grzybów, bułki, twarogu lub owoców. Dzisiaj przedstawiam KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM. Podajemy je ze śmietaną, roztopionym masłem, przesmażoną na maśle tartą bułką lub ze skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam!




------------------------------------------
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania : 2 godziny
------------------------------------------

SKŁADNIKI:

na ciasto ziemniaczane :
  • 1 kg ziemniaków
  • 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • sól

na farsz serowy :
  • 250g twarogu
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 surowe żółtko
  • sól
  • pieprz

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy.

Krok 2.
Ser przecieramy przez sito, cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, rumienimy na maśle i mieszamy z twarogiem, dodajemy śmietanę i żółtko, ucieramy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy 200g mąki i jajka, doprawiamy szczyptą soli i zagniatamy ciasto.

Krok 4.
Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki o średnicy 4cm i kroimy je na kawałki o długości 3cm. 

Z powstałych kawałków ciasta formujemy okrągłe placuszki i oprószamy je mąką. 

Na każdym placuszku kładziemy około 1 łyżeczkę farszu serowego, ciasto zlepiamy nad farszem, knedle obtaczamy w rękach, nadając im okrągły kształt, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. 

Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z roztopionym masłem, podsmażoną bułką tartą, śmietaną lub skwareczkami ze słoniny.

Smacznego :) 

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z SEREM


Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, stycznia 31, 2014 3 comments

3 komentarze:

  1. Uwielbiam knedle, ale nigdy nie robiłam ich z serem. Kocham z owocami szczególnie śliwkami.
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA31 stycznia 2014 21:22

      Dziękuję za komentarz i polecam wypróbować knedelki z farszem serowym :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Takie knedle jadałam jako dziecko z serem na słodko... wersji na słono nie znałam.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania