piątek, 3 stycznia 2014


Pod przepyszną kołderką ze zrumienionej szynki oraz cebulki, soczyste, wręcz rozpływające się w ustach mięso, a wszystko posypane solidną ilością posiekanej natki pietruszki, która świetnie orzeźwia całe danie - taki jest właśnie KOTLET SCHABOWY ZAPIEKANY.  Idealnie smakuje z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z ciasta półfrancuskiego. Polecam!


----------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 30 minut
----------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 4 dorodne kotlety schabowe (o grubości do 3cm) bez kości
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka do panierowania
sos:
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 filiżanki bardzo drobno pokrojonej szynki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) *
*zamiast rosołu, do potrawy możemy użyć szklankę białego, wytrawnego wina.

PRZYGOTOWANIE:
 

Krok 1.
Kotlety rozbijamy zwilżonym zimną wodą tłuczkiem (nie powinny być grubsze niż na 2cm), oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w mące (nadmiar strząsamy).

Krok 2.
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy do wygrzanego naczynia żaroodpornego.

Krok 3.
Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucamy posiekaną wraz z czosnkiem cebulę - zasmażamy często mieszając (nie dopuszczamy do zrumienienia!)

Krok 4.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szynkę, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 3 minuty.

Krok 5.
Składniki podlewamy rosołem (lub winem) i gotujemy przez 5 minut, pod przykryciem na bardzo niewielkim ogniu (aby smaki dobrze się połączyły).

Krok 6.
Gorącym sosem zalewamy kotlety, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20-25 minut.

Danie najlepiej smakuje z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta, obficie posypane zieleniną.

Smacznego :) 



 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, stycznia 03, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania