piątek, 3 stycznia 2014


Pod przepyszną kołderką ze zrumienionej szynki oraz cebulki, soczyste, wręcz rozpływające się w ustach mięso, a wszystko posypane solidną ilością posiekanej natki pietruszki, która świetnie orzeźwia całe danie - taki jest właśnie KOTLET SCHABOWY ZAPIEKANY.  Idealnie smakuje z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z ciasta półfrancuskiego. Polecam!


----------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 30 minut
----------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 4 dorodne kotlety schabowe (o grubości do 3cm) bez kości
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka do panierowania
sos:
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 filiżanki bardzo drobno pokrojonej szynki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) *
*zamiast rosołu, do potrawy możemy użyć szklankę białego, wytrawnego wina.

PRZYGOTOWANIE:
 

Krok 1.
Kotlety rozbijamy zwilżonym zimną wodą tłuczkiem (nie powinny być grubsze niż na 2cm), oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w mące (nadmiar strząsamy).

Krok 2.
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy do wygrzanego naczynia żaroodpornego.

Krok 3.
Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucamy posiekaną wraz z czosnkiem cebulę - zasmażamy często mieszając (nie dopuszczamy do zrumienienia!)

Krok 4.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szynkę, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 3 minuty.

Krok 5.
Składniki podlewamy rosołem (lub winem) i gotujemy przez 5 minut, pod przykryciem na bardzo niewielkim ogniu (aby smaki dobrze się połączyły).

Krok 6.
Gorącym sosem zalewamy kotlety, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20-25 minut.

Danie najlepiej smakuje z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta, obficie posypane zieleniną.

Smacznego :) 



 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, stycznia 03, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE