niedziela, 12 stycznia 2014

PYZY DROŻDŻOWE Z MIĘSEM, czyli puszyste ciasto a w środku farsz z mięsa doprawiony aromatycznymi ziołami i przyprawami. Pyzy świetnie smakują okraszone zrumienioną cebulą lub słoniną ze skwarkami.


--------------------------------------------
Liczba porcji : 6 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
--------------------------------------------

SKŁADNIKI:

Na ciasto drożdżowe:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki + mąka do posypania stolnicy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
 Na farsz mięsny:
  • 300g ugotowanego lub upieczonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1  płaska łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

*zamiast farszem z mięsa, pyzy możemy nadziać farszem przygotowanym z 300g wędzonej szynki zmielonej z 2 cebulami zrumienionymi na 2 łyżkach masła oraz 1 łyżką posiekanej natki pietruszki;
*farszem do pyz mogą być również owoce np.: świeże lub mrożone wiśnie, jagody, truskawki bądź maliny.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Drożdże rozcieramy ze 125ml ciepłego mleka, dodajemy 100g mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 2.
Do rozczynu dodajemy pozostałe 150g mąki, 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Krok 3.
Przygotowujemy farsz mięsny:
bułkę tartą zalewamy ciepłym mlekiem i gdy namoknie , odciskamy. Obraną i posiekaną cebulę rumienimy na 2 łyżkach masła. Mięso mielimy wraz z cebulą i bułką tartą, dodajemy jajko,zioła i doprawiamy farsz solą i pieprzem, wyrabiamy masę, aby składniki dokładnie się połączyły.

Krok 4.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości 3 cm, wykrawamy kółka (zagniatanie i wycinanie kółek powtarzamy do wykorzystania całego ciasta). Na kółka kładziemy po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem, formujemy rękoma zgrabne kulki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 5.
Gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy z wytopioną świeżą słoninką wraz ze skwarkami lub zrumienioną cebulą. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

*Pyzy możemy również upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego :)



 
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, stycznia 12, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. uwielbiałam je jako dziecko :) teraz też zresztą chętnie bym zjadła :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, wyszły świetne, takie puchate :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania