niedziela, 12 stycznia 2014

PYZY DROŻDŻOWE Z MIĘSEM, czyli puszyste ciasto a w środku farsz z mięsa doprawiony aromatycznymi ziołami i przyprawami. Pyzy świetnie smakują okraszone zrumienioną cebulą lub słoniną ze skwarkami.


--------------------------------------------
Liczba porcji : 6 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
--------------------------------------------

SKŁADNIKI:

Na ciasto drożdżowe:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki + mąka do posypania stolnicy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
 Na farsz mięsny:
  • 300g ugotowanego lub upieczonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1  płaska łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

*zamiast farszem z mięsa, pyzy możemy nadziać farszem przygotowanym z 300g wędzonej szynki zmielonej z 2 cebulami zrumienionymi na 2 łyżkach masła oraz 1 łyżką posiekanej natki pietruszki;
*farszem do pyz mogą być również owoce np.: świeże lub mrożone wiśnie, jagody, truskawki bądź maliny.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Drożdże rozcieramy ze 125ml ciepłego mleka, dodajemy 100g mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 2.
Do rozczynu dodajemy pozostałe 150g mąki, 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Krok 3.
Przygotowujemy farsz mięsny:
bułkę tartą zalewamy ciepłym mlekiem i gdy namoknie , odciskamy. Obraną i posiekaną cebulę rumienimy na 2 łyżkach masła. Mięso mielimy wraz z cebulą i bułką tartą, dodajemy jajko,zioła i doprawiamy farsz solą i pieprzem, wyrabiamy masę, aby składniki dokładnie się połączyły.

Krok 4.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości 3 cm, wykrawamy kółka (zagniatanie i wycinanie kółek powtarzamy do wykorzystania całego ciasta). Na kółka kładziemy po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem, formujemy rękoma zgrabne kulki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 5.
Gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy z wytopioną świeżą słoninką wraz ze skwarkami lub zrumienioną cebulą. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

*Pyzy możemy również upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego :)



 
Posted by Katarzyna Tryka On niedziela, stycznia 12, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. uwielbiałam je jako dziecko :) teraz też zresztą chętnie bym zjadła :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, wyszły świetne, takie puchate :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube
Top blogi

    NA PRZYJĘCIE

    NA PIKNIK

    NA GRILLA

    PRZETWORY DOMOWE

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Technologia Blogger.

    MOI GOŚCIE