środa, 15 stycznia 2014

ZALEWAJKA ŁÓDZKA Z ZASMAŻKĄ

ZALEWAJKA ŁÓDZKA Z ZASMAŻKĄ wywodzi się w prostej linii z ludowych potraw staropolskich, zawiesistych i smacznych, choć bazujących na tanich i niewyszukanych produktach, jak ziemniaki, warzywa, słonina czy kasze. Chociaż zalewajka - pod różnymi nazwami i w różnych wersjach- jest znana w różnych regionach Polski, jej pochodzenie przypisuje się najczęściej ZIEMI ŁÓDZKIEJ, gdzie stanowiła niegdyś główną potrawę ludową. Polecam!



SKŁADNIKI:
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • kilka dużych ziemniaków
  • 1 wędzone lub upieczone udko drobiowe
  • kawałek wędzonego boczku
  • 0,5 l zakwasu do żurku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia najlepiej na całą noc.

Krok 2.
Namoczone grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły - do miękkości. Następnie dodajemy  udko oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Krok 3.
Grzyby i drób wyjmujemy z wywaru, kroimy (mięso oddzielamy wcześniej od kości) i wrzucamy z powrotem do zupy. Wlewamy zakwas do żurku i zagotowujemy.

Krok 4.
Boczek oraz cebulę drobno kroimy, zasmażamy, gdy się zrumienią, dodajemy mąkę i wszystko podsmażamy. Dodajemy kilka łyżek wywaru i dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek, wlewamy do zupy.

Krok 5.
Zalewajkę ponownie zagotowujemy na małym ogniu, dodajemy zieleninę, dokładamy rozdrobniony, najlepiej odrobinę posolony czosnek i doprawiamy zupę do smaku.

Do wzbogacenia smaku, do zupy, można wkroić również białą kiełbasę lub posypać na talerzu bardzo drobno posiekanym żółtkiem.

Smacznego :)




Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w akcji: "Kulinarna podróż po Polsce" :) 
Szczegóły akcji na stronie: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kulinarna-podroz-po-polsce

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Kulinarna podróż po Polsce
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, stycznia 15, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. u nas (ok. Koluszek) zalewajkę gotuje się bez mięsa, tylko boczek lub cienka kiełbasa, i zabiela się ją śmietaną, więc wygląda trochę inaczej

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne