środa, 15 stycznia 2014

ZALEWAJKA ŁÓDZKA Z ZASMAŻKĄ

ZALEWAJKA ŁÓDZKA Z ZASMAŻKĄ wywodzi się w prostej linii z ludowych potraw staropolskich, zawiesistych i smacznych, choć bazujących na tanich i niewyszukanych produktach, jak ziemniaki, warzywa, słonina czy kasze. Chociaż zalewajka - pod różnymi nazwami i w różnych wersjach- jest znana w różnych regionach Polski, jej pochodzenie przypisuje się najczęściej ZIEMI ŁÓDZKIEJ, gdzie stanowiła niegdyś główną potrawę ludową. Polecam!



SKŁADNIKI:
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • kilka dużych ziemniaków
  • 1 wędzone lub upieczone udko drobiowe
  • kawałek wędzonego boczku
  • 0,5 l zakwasu do żurku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia najlepiej na całą noc.

Krok 2.
Namoczone grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły - do miękkości. Następnie dodajemy  udko oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut.

Krok 3.
Grzyby i drób wyjmujemy z wywaru, kroimy (mięso oddzielamy wcześniej od kości) i wrzucamy z powrotem do zupy. Wlewamy zakwas do żurku i zagotowujemy.

Krok 4.
Boczek oraz cebulę drobno kroimy, zasmażamy, gdy się zrumienią, dodajemy mąkę i wszystko podsmażamy. Dodajemy kilka łyżek wywaru i dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek, wlewamy do zupy.

Krok 5.
Zalewajkę ponownie zagotowujemy na małym ogniu, dodajemy zieleninę, dokładamy rozdrobniony, najlepiej odrobinę posolony czosnek i doprawiamy zupę do smaku.

Do wzbogacenia smaku, do zupy, można wkroić również białą kiełbasę lub posypać na talerzu bardzo drobno posiekanym żółtkiem.

Smacznego :)




Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w akcji: "Kulinarna podróż po Polsce" :) 
Szczegóły akcji na stronie: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kulinarna-podroz-po-polsce

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Kulinarna podróż po Polsce
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, stycznia 15, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. u nas (ok. Koluszek) zalewajkę gotuje się bez mięsa, tylko boczek lub cienka kiełbasa, i zabiela się ją śmietaną, więc wygląda trochę inaczej

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania