środa, 8 stycznia 2014

ZRAZY MIELONE Z NIESPODZIANKĄ to mięso mielone aromatyzowane wspaniałymi ziołami oraz przyprawami, a w środku niespodzianka w postaci parówki oraz sera żółtego. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i stanowi fajną odmianę dla typowego nadzienia z pieczarek. Polecam!


-------------------------------------
Liczba porcji : 6 sztuk
Czas przygotowania : 45 minut*
-------------------------------------
*oprócz czasu na wychłodzenie zrazów

SKŁADNIKI:
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 drobiowe parówki bez osłonek (każda podzielona na pół)
  • starty żółty ser
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę obieramy, drobno siekamy

Krok 2.
Do gorącego rosołu dodajemy masło, następnie, gdy masło się rozpuści, dodajemy tartą bułkę - do napęcznienia.

Krok 3.
Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki, namoczoną bułkę tartą wraz z rosołem, jajko oraz przyprawy i zioła. Wyrabiamy na gładką i jednolitą masę, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4.
Masę dzielimy na 6 równych części, z każdej formujemy placek, posypujemy startym serem, kładziemy ok. 7cm kawałek parówki, dokładnie obtaczamy mięsem, formując zgrabne zraziki, panierujemy w bułce tartej i odstawiamy do wychłodzenia (w lodówce) na 30 minut lub dłużej.

Krok 5.
Schłodzone zrazy smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor, trzymamy w cieple - pod przykryciem- jeszcze przez 15 minut.

Zrazy najlepiej smakują z pieczonymi w folii ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem oraz lekką, sezonową sałatką lub same polane ulubionym sosem np. na bazie chilli.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On środa, stycznia 08, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania