środa, 8 stycznia 2014

ZRAZY MIELONE Z NIESPODZIANKĄ to mięso mielone aromatyzowane wspaniałymi ziołami oraz przyprawami, a w środku niespodzianka w postaci parówki oraz sera żółtego. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i stanowi fajną odmianę dla typowego nadzienia z pieczarek. Polecam!


-------------------------------------
Liczba porcji : 6 sztuk
Czas przygotowania : 45 minut*
-------------------------------------
*oprócz czasu na wychłodzenie zrazów

SKŁADNIKI:
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 drobiowe parówki bez osłonek (każda podzielona na pół)
  • starty żółty ser
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę obieramy, drobno siekamy

Krok 2.
Do gorącego rosołu dodajemy masło, następnie, gdy masło się rozpuści, dodajemy tartą bułkę - do napęcznienia.

Krok 3.
Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki, namoczoną bułkę tartą wraz z rosołem, jajko oraz przyprawy i zioła. Wyrabiamy na gładką i jednolitą masę, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4.
Masę dzielimy na 6 równych części, z każdej formujemy placek, posypujemy startym serem, kładziemy ok. 7cm kawałek parówki, dokładnie obtaczamy mięsem, formując zgrabne zraziki, panierujemy w bułce tartej i odstawiamy do wychłodzenia (w lodówce) na 30 minut lub dłużej.

Krok 5.
Schłodzone zrazy smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor, trzymamy w cieple - pod przykryciem- jeszcze przez 15 minut.

Zrazy najlepiej smakują z pieczonymi w folii ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem oraz lekką, sezonową sałatką lub same polane ulubionym sosem np. na bazie chilli.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On środa, stycznia 08, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne