piątek, 3 stycznia 2014

Wyborna, bardzo pożywna i aromatyczna ZUPA JARZYNOWA, świetnie smakuje z kluseczkami z ciasta lanego lub ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze stopionej, świeżej słoniny. Polecam!




-------------------------------------
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania : 45 minut
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • biała część pora
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 2 duże, jędrne pomidory
  • łyżka przyprawy typu 'Jarzynka'
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki tłuszczu (masło i smalec - pół na pół )
  • kilka ziaren pieprzu 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • płaska łyżeczka lubczyku
  • posiekany koperek i natka pietruszki


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce z dużymi otworami, por oczyszczamy, kroimy w cienkie krążki.

Krok 2.
Utarte jarzyny prużymy na tłuszczu, często mieszając, gdy się zeszklą, dodajemy 'Jarzynkę' i zalewamy 4-5 szklankami gorącej wody, zagotowujemy.

Krok 3.
Pomidory parzymy wrzącą wodą, pozbawiamy  skórki i nasion, drobno kroimy, dodajemy wraz z odsączonym groszkiem do gotującej się zupy. Dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie, gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie (należy uważać, aby ich nie rozgotować)

Krok 4.
Zupę zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnego mleka, a po zagotowaniu, trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny.

Krok 5.
Po zdjęciu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną i posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki.

Zupę podajemy z kluseczkami, ziemniakami z wody polanymi tłuszczem lub samą - równie doskonale smakuje bez dodatków.

Smacznego :)

Zobacz również propozycje na inne wspaniałe zupy >>




Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, stycznia 03, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania