poniedziałek, 3 lutego 2014

Chyba większość z nas przyzwyczajona jest do knedli ziemniaczanych na słodko np. z farszem owocowym. Ja dopiero niedawno wypróbowałam ich zupełnie inną wersję i przyznam się szczerze, że  mnie i mojej rodzinie bardzo posmakowały takie 'inne' knedelki. Dzisiaj proponuję kolejną odsłonę knedli ziemniaczanych z farszem na słono, czyli z farszem mięsnym. Knedle przygotowane według tego przepisu są mięciutkie, puszyste no i bardzo smaczne. Polecam !


Zobacz przepis na KNEDLE ZIEMNIACZANE Z FARSZEM SEROWYM

---------------------------------------
Liczba porcji : 4 porcje
Czas przygotowania : 2 godziny
---------------------------------------

SKŁADNIKI:

na ciasto ziemniaczane:
  •  1kg ziemniaków
  • 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • sól
na farsz:
  • 300g ugotowanego lub upieczonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut, następnie odcedzamy , przeciskamy przez praskę i studzimy.

Krok 2.
Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, aż się zrumieni.
Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie.

Krok 3.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy 200g mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto.

Krok 4.
Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta ziemniaczanego, formujemy wałki o średnicy 4cm, kroimy je na kawałki  o długości 3cm, z każdego kawałeczka formujemy na dłoni placuszek, kładziemy łyżeczkę farszu.
Ciasto zlepiamy na farszem, nadajemy knedlom okrągły kształt, obtaczając je w dłoniach, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle podajemy ze zrumienioną cebulą lub skwareczkami ze świeżej słoniny.

Smacznego :)



 
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 03, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Super wyszły te knedelki, dzięki za przepis Pani Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE