poniedziałek, 3 lutego 2014

Chyba większość z nas przyzwyczajona jest do knedli ziemniaczanych na słodko np. z farszem owocowym. Ja dopiero niedawno wypróbowałam ich zupełnie inną wersję i przyznam się szczerze, że  mnie i mojej rodzinie bardzo posmakowały takie 'inne' knedelki. Dzisiaj proponuję kolejną odsłonę knedli ziemniaczanych z farszem na słono, czyli z farszem mięsnym. Knedle przygotowane według tego przepisu są mięciutkie, puszyste no i bardzo smaczne. Polecam !


Zobacz przepis na KNEDLE ZIEMNIACZANE Z FARSZEM SEROWYM

---------------------------------------
Liczba porcji : 4 porcje
Czas przygotowania : 2 godziny
---------------------------------------

SKŁADNIKI:

na ciasto ziemniaczane:
  •  1kg ziemniaków
  • 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • sól
na farsz:
  • 300g ugotowanego lub upieczonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut, następnie odcedzamy , przeciskamy przez praskę i studzimy.

Krok 2.
Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, aż się zrumieni.
Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie.

Krok 3.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy 200g mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto.

Krok 4.
Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta ziemniaczanego, formujemy wałki o średnicy 4cm, kroimy je na kawałki  o długości 3cm, z każdego kawałeczka formujemy na dłoni placuszek, kładziemy łyżeczkę farszu.
Ciasto zlepiamy na farszem, nadajemy knedlom okrągły kształt, obtaczając je w dłoniach, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle podajemy ze zrumienioną cebulą lub skwareczkami ze świeżej słoniny.

Smacznego :)



 
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 03, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Super wyszły te knedelki, dzięki za przepis Pani Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania