poniedziałek, 10 lutego 2014

Dzisiaj proponuję niezwykłe danie, przekąskę... hmmm... 
KULKI ZIEMNIACZANE, które dzisiaj Wam przedstawię, to tak naprawdę świetny pomysł  nie tylko na przekąskę podaną np. z twarożkiem przygotowanym z ulubionymi ziołami - te ziemniaczane kuleczki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do obiadu np: do pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni wołowej oraz sezonową lekką sałatką, w sezonie letnim możemy je podać do grillowanego mięsa i świeżej sałaty skropionej sokiem z cytryny - cudne połączenie :) 
Dzisiaj, do smażenia ziemniaczanych kuleczek, postanowiłam wykorzystać smalczyk roślinny z ziołami...i powiem Wam - to był świetny pomysł! 
"Smakowita pajda" - bo o niej mowa - zaskoczyła mnie wspaniałym aromatem i smakiem, który przeniknął do chrupiącej skórki kuleczek. Doskonałe połączenie :) 
Po prostu polecam wypróbować do smażenia, na kanapki lub jako omastę np: na pierożki!

------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 1 godzina 20 minut
------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800g ziemniaków
  • 2 surowe jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • szczypta cukru pudru 
  • bułka tarta do panierowania kuleczek
  • tłuszcz do smażenia : "Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi"

* do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków i/lub inne ulubione zioła i przyprawy.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 20 minut, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków, studzimy.

Krok 2.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy.

Krok 3.
Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około  2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

*zamiast kulek z tej samej masy możemy uformować podłużne krokiety lub placuszki.

Usmażone kulki odcedzamy i podajemy do pieczonego kurczaka, indyka, pieczeni wołowej z sezonową sałatką lub z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. 

Smacznego :)






Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
“Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 10, 2014 3 comments

3 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle smakowicie! Pewnie równie fantastycznie smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie te kuleczki wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA11 lutego 2014 23:23

    Kuleczki ziemniaczane w chrupiącej panierce to fajna odmiana dla tradycyjnych ziemniaków puree lub z wody. Możemy modyfikować ich smak i aromat, dodając ulubione zioła i przyprawy; u mnie w kuchni chrupiące kuleczki znajdują coraz więcej zastosowań :) Polecam wypróbować i śmiało modyfikować przepis według własnych upodobań smakowych. Pozdrawiam i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne