poniedziałek, 10 lutego 2014

Dzisiaj proponuję niezwykłe danie, przekąskę... hmmm... 
KULKI ZIEMNIACZANE, które dzisiaj Wam przedstawię, to tak naprawdę świetny pomysł  nie tylko na przekąskę podaną np. z twarożkiem przygotowanym z ulubionymi ziołami - te ziemniaczane kuleczki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do obiadu np: do pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni wołowej oraz sezonową lekką sałatką, w sezonie letnim możemy je podać do grillowanego mięsa i świeżej sałaty skropionej sokiem z cytryny - cudne połączenie :) 
Dzisiaj, do smażenia ziemniaczanych kuleczek, postanowiłam wykorzystać smalczyk roślinny z ziołami...i powiem Wam - to był świetny pomysł! 
"Smakowita pajda" - bo o niej mowa - zaskoczyła mnie wspaniałym aromatem i smakiem, który przeniknął do chrupiącej skórki kuleczek. Doskonałe połączenie :) 
Po prostu polecam wypróbować do smażenia, na kanapki lub jako omastę np: na pierożki!

------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 1 godzina 20 minut
------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800g ziemniaków
  • 2 surowe jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • szczypta cukru pudru 
  • bułka tarta do panierowania kuleczek
  • tłuszcz do smażenia : "Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi"

* do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków i/lub inne ulubione zioła i przyprawy.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 20 minut, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków, studzimy.

Krok 2.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy.

Krok 3.
Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około  2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

*zamiast kulek z tej samej masy możemy uformować podłużne krokiety lub placuszki.

Usmażone kulki odcedzamy i podajemy do pieczonego kurczaka, indyka, pieczeni wołowej z sezonową sałatką lub z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. 

Smacznego :)






Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
“Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 10, 2014 3 comments

3 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle smakowicie! Pewnie równie fantastycznie smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie te kuleczki wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA11 lutego 2014 23:23

    Kuleczki ziemniaczane w chrupiącej panierce to fajna odmiana dla tradycyjnych ziemniaków puree lub z wody. Możemy modyfikować ich smak i aromat, dodając ulubione zioła i przyprawy; u mnie w kuchni chrupiące kuleczki znajdują coraz więcej zastosowań :) Polecam wypróbować i śmiało modyfikować przepis według własnych upodobań smakowych. Pozdrawiam i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania