wtorek, 18 lutego 2014

puchar brzoskwiniowo-lodowy

PUCHAR BRZOSKWINIOWO-LODOWY, to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Polecam!


SKŁADNIKI:
na 4 porcje

- 8 połówek brzoskwiń z syropu (1 puszka)
- 8 okrągłych biszkoptów
- szklanka śmietany kremowej
- lody waniliowe ( 8 kulek)
- 1 łyżka deserowej, utartej czekolady
- 100 ml dobrego alkoholu np.: brandy
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier
- sok z cytryny
- niesłodzona kawa do nasączenia biszkoptów
- bita śmietana





PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Na spodzie każdego z pucharków układamy po 1 biszkopcie, którego skrapiamy mocną kawą.

Krok 2.
Odsączone z syropu połówki brzoskwiń układamy w pucharkach stroną przeciętą do góry (po 2 połówki w jednym naczyniu).

Krok 3.
Przygotowujemy sos: do soku odsączonego z brzoskwiń dodajemy alkohol, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 1 minutę, by mąka straciła smak surowizny, sos doprawiamy do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 4.
Przed podaniem deseru owoce polewamy zimnym sosem, do wgłębień po pestkach wkładamy lodowe kulki, całość przybieramy bitą śmietaną i posypujemy utartą czekoladą.

Smacznego :)


 

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lutego 18, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE