wtorek, 18 lutego 2014

puchar brzoskwiniowo-lodowy

PUCHAR BRZOSKWINIOWO-LODOWY, to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Polecam!


SKŁADNIKI:
na 4 porcje

- 8 połówek brzoskwiń z syropu (1 puszka)
- 8 okrągłych biszkoptów
- szklanka śmietany kremowej
- lody waniliowe ( 8 kulek)
- 1 łyżka deserowej, utartej czekolady
- 100 ml dobrego alkoholu np.: brandy
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier
- sok z cytryny
- niesłodzona kawa do nasączenia biszkoptów
- bita śmietana





PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Na spodzie każdego z pucharków układamy po 1 biszkopcie, którego skrapiamy mocną kawą.

Krok 2.
Odsączone z syropu połówki brzoskwiń układamy w pucharkach stroną przeciętą do góry (po 2 połówki w jednym naczyniu).

Krok 3.
Przygotowujemy sos: do soku odsączonego z brzoskwiń dodajemy alkohol, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 1 minutę, by mąka straciła smak surowizny, sos doprawiamy do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 4.
Przed podaniem deseru owoce polewamy zimnym sosem, do wgłębień po pestkach wkładamy lodowe kulki, całość przybieramy bitą śmietaną i posypujemy utartą czekoladą.

Smacznego :)


 

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lutego 18, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania