wtorek, 18 lutego 2014

Bardzo czekoladowy, rozpływający się w ustach, a całości wspaniałego smaku dopełnia aromatyczna polewa...Polecam!





* bardzo ważne, aby wszystkie składniki były dokładnie odmierzone, wtedy tort uda się doskonale!

SKŁADNIKI:


- 180g świeżego masła
- 180g cukru kryształu
- 180g mąki pszennej
- 180g czekolady deserowej lub gorzkiej (ja użyłam deserowej)
- 8 jajek
- marmolada wieloowocowa do posmarowania tortu


na polewę czekoladową:

- 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100g cukru kryształu
- 1/2 szklanki śmietanki



PRZYGOTOWANIE:


 Krok 1.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 2.
Masło ucieramy z cukrem na puch; gdy masa stanie się jednolita i gładka, dodajemy płynną czekoladę, cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtka, ucieramy na puszystą masę.

Krok 3.
Do jednolitej i puszystej masy dodajemy połowę piany ubitej z białek, następnie siejemy na nią mąkę pszenną, a na wierzch nakładamy pozostałą część piany z białek, wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy - najlepiej za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki lub łyżki.

Krok 4.
Tortownicę o średnicy ok. 25cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni, pieczemy przez około 45 minut

*ciasto jest gotowe, kiedy wierzch lekko się zrumieni a boki zaczną odstawać od formy

Krok 5.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy marmoladą - wierzch oraz dookoła boki. Studzimy.

Krok 6.
Wystudzony tort Sachera polewamy roztopioną czekoladą.

Przygotowujemy polewę czekoladową : czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i wraz z cukrem oraz śmietanką rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, od chwili zagotowania trzymamy na ogniu przez 3 minuty.
Przygotowaną polewą smarujemy wierzch oraz boki tortu, odstawiamy do zastygnięcia i gotowe!
Podajemy z porcją bitej śmietany lub ulubionymi lodami oraz filiżanką kawy.

Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lutego 18, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Wspaniały tort, piękny!!! Z Twoim przepisem na pewno mi wyjdzie - wydaje się taki prosty :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania