KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM
/
4
Kopytka ziemniaczane w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska |
Prosty przepis na pyszne kopytka ziemniaczane.
Najlepsze domowe kopytka z gotowanych ziemniaków. Kopytka podane z sosem koperkowym.
Jak zrobić klasyczne kopytka - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Kopytka ziemniaczane w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska |
Oto składniki na kopytka ziemniaczane i sos koperkowy:
>>na sos koperkowy:
- 1 łyżka masła lub masła roślinnego
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
>>na kopytka:
- 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę (wystudzonych) ziemniaków-mogą być z poprzedniego dnia
- 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy
- 2 jajka
- 80g masła
- sól
PRZYGOTOWANIE kopytek i sosu koperkowego:
Krok 1.
Przygotowujemy sos koperkowy : masło zasmażamy z mąką, uważając, by mąka się nie zrumieniła, a straciła jedynie smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawiamy z ognia. Sos lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek i gotowe.
Krok 2.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane na kopytka : Ziemniaki zagniatamy z 200g mąki, jajkami i szczypta soli. Wykładamy ciasto na stolnicę z wysypaną mąką (ok. 100g), formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2cm, kroimy je na ukośne kawałki. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, solimy, dodajemy masło, wkładamy partiami kopytka, mieszamy wodę, gotujemy ok. 3 minuty od chwili gdy kopytka wypłyną na powierzchnię (w zależności od wielkości kopytek), odcedzamy je i podajemy polane sosem koperkowym lub jako dodatek do mięsa, albo polane tartą bułką przesmażoną na maśle.
Smacznego :)
Kopytka ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska |
Robiłam dzisiaj kopytka według Pani przepisu, wyszły super, dzieci zajadały jak nigdy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńSuper kopytka! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń