piątek, 28 marca 2014


PRZEPIS NA PIEROGI LENIWE

Dzisiaj przedstawiam przepis na PIEROGI LENIWE, które przygotowałam według przepisu z książki "1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz. Przepis jest niezawodny - pierogi są smaczne, mięciutkie i świetnie smakują ze skwareczkami ze świeżej słoniny. Uwielbiam pierogi leniwe, bo kiedy nie mam czasu na przygotowanie tych tradycyjnych z ciastem, takie 'leniwe' świetnie je zastępują.Polecam pierogi leniwe dla całej rodziny na obiad !


------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 50 minut
------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 50dag białego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate szklanki ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
  • sól
  • oliwa do wody

PRZEPIS NA PIEROGI LENIWE
PRZYGOTOWANIE :

 Krok 1.
Wystudzone ziemniaki (ważne!) przepuszczamy wraz z serem przez praskę.

Krok 2.
Do masy serowo-ziemniaczanej dodajemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, solimy i dokładnie wyrabiamy - masa ma być jednolita i sprężysta.

Krok 3.
Z porcji ciasta, na posypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu(!) wrzucamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy 3-5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową na wygrzane talerze.

Pierogi leniwe podajemy ze zrumienionym z bułką tartą masłem lub ze skwarkami ze świeżej słoniny.

Smacznego :)



W menu również :

Pierogi ruskie >>>
Pierogi z serem >>>
Kopytka >>>
 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, marca 28, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Przepis na pierogi leniwe jest idealny, wyszły wspaniałe :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania