SPAGHETTI Z CUKINIĄ - pyszny pomysł na obiad
/
3
Spaghetti z cukinią.
Prosty przepis na pyszne spaghetti z cukinią na ciepło i mozzarellą.
Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca.
Spaghetti z cukinią to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić spaghetti z cukinią - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na spaghetti z cukinią.
---------------------------------------
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania : 35 minut
---------------------------------------
SKŁADNIKI:
- ok. 400g makaronu spaghetti
- 100-150 ml sosu pesto z bazylii
- 8 plasterków cukinii (ok. 7mm)
- mały ząbek czosnku
- oliwa extra vergine
- ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki
Przepis na spaghetti z cukinią.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) oraz pieprzem, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy.
Krok 2.
Plasterki cukinii oprószamy solą, oraz pieprzem, nacieramy oliwą extra vergine i czosnkiem - grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony (odwracamy na drugą stronę, kiedy na spodzie plasterków pojawią się wyraźne ciemne paski ).
Krok 3.
Gdy cukinia będzie już z każdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią.
Krok 4.
Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy.
Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub roszponki
Domowy os pesto z bazylii : 2-3 pęczki bazylii płuczemy, listki drobno kroimy, 3 ząbki czosnku obieramy i miażdżymy,ucieramy listki bazylii z czosnkiem, 5 łyżkami oliwy z oliwek, 50g orzeszków pinii oraz 4 łyżkami utartego twardego sera (grana, parmezan) i gotowe.
Smacznego :)
Świetny przepis !!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, w 100% w moim guście :))
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, tym bardziej zachęcam do wypróbowania:)
Usuń