środa, 16 kwietnia 2014

SOS BARBECUE - przepis

Dzisiaj przepis na SOS BARBECUE, idealny do mięs przeznaczonych do upieczenia lub grillowania np.: żeberek, udek, skrzydełek, filetów drobiowych, czy schabu.  Polecam przepis na sos barbecue i mam nadzieję, że Wam się spodoba :)


--------------------------------------
Liczba porcji :  ok. 350ml
Czas przygotowania : 25 minut
--------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu worcester lub przyprawy typu maggi
  • 3 łyżki cukru brązowego lub miodu płynnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sos chilli
  • sól
* do sosu możemy dodać 2 łyżki octu jabłkowego, który dodatkowo wzbogaci jego smak.

SOS BARBECUE - PRZEPIS
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę - rumienimy na maśle.

Krok 2.
Czosnek obieramy, miażdżymy - rozcieramy z solą.

Krok 3.
Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, dodajemy keczup, sos worcester, musztardę i cukier oraz miód. Sos doprawiamy solą i kilkoma kroplami sos chilli - gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Gotowym sosem smarujemy mięso przeznaczone do upieczenia lub grillowania. Dobrze, jeżeli możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne. 

Smacznego :)


SOS BARBECUE

SOS BARBECUE - e-ksiazkakucharska.pl

 
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, kwietnia 16, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Świetny sos, idealny do mięsa na grilla, polecam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania